FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mitropolit Jovan za bolju suradnju između katoličke i pravoslavne crkvei

ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Mitropolit zagrebačko-ljubljanskiJovan Pavlović istaknuo je večeras u Zagrebu da se zalaže za boljusuradnju između katoličke i Srpske pravoslavne crkve te dodao da ćeSrpska pravoslavna crkva, osim vlastitih crkava, pomagati i u obnovikatoličkih crkava i samostana koje su uništene u ratu.
ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović istaknuo je večeras u Zagrebu da se zalaže za bolju suradnju između katoličke i Srpske pravoslavne crkve te dodao da će Srpska pravoslavna crkva, osim vlastitih crkava, pomagati i u obnovi katoličkih crkava i samostana koje su uništene u ratu.

Poglavar Srpska pravoslavne crkve večeras je gostovao na tribini Katoličkoga društva novinara na zagrebačkom Kaptolu govoreći o temi "Uloga i značenje kršćanstva i evanđelja u Europi". Mitropolit Jovan rekao je da Hrvatska ima za cilj što prije ući u Europu, napomenuvši da za taj ulazak treba riješiti još dosta vrlo složenih problema.

Dio izlaganja je posvetio pontifikatu pape Ivana Pavla II. koji je učinio velike korake u zbližavanju religija, na području ekumenizma, dodavši kako je to prvi papa koji je posjetio sinagogu, džamiju i nakon tisuću godina carigradsku Patrijaršiju 2000. godine o proslavi velikoga kršćanskog jubileja.

Kršćanstvo je po svom poslanju, i kakvim ga je smatrao papa Ivan Pavao II. mora stvarati prostor za suživot s drugim religijama, rekao je Jovan. Izrazio je zadovoljstvo da smo na našim prostorima svjedoci bogatoga kršćanskog života i u katoličkim i pravoslavnim crkvama jer postoje potrebe gradnje novih crkava i hramova. Mitropolit smatra da je suvremenom čovjeku i te kako potrebna moralna i duhovna obnova, te iskreni dijalog među kršćanima.

Odgovarajući na pitanje o angažmanu katoličkih i pravoslavnih intelektualaca u boljitku društva rekao je da pred njima stoji ista odgovornost kada je u pitanju primjerice zaštita ljudskog života od začeća do rođenja, kao i protivljenje sklapanja brakova osoba istoga spola, jer nas Biblija upućuje da je brak valjan jedino ako se sklapa između muža i žene.

Mitropolit je govorio i o posljedicama nastalim nakon raspada Jugoslavije koji je završio u oružanom sukobu, napomenuvši kako se taj rasprad mogao provesti bezbolnije. Spomenuo je goruće pitanje izbjeglica iz jednoga i drugog naroda, rekavši kako i u tom problemu postoje razne manipulacije, te da se izbjeglički problemi sporo i teško rješavaju.

Odgovarajući na pitanje o statusu Makedonske crkve, mitropolit je kazao da je Makedonska crkva sama sebe proglasila autokefalnom, ne poštujući kanonske propise, pa je zbog toga niti jedna pravoslavna crkva ne priznaje.

Poručio je kako je važno zajedništvo među crkvama i religijama u prevladavanju duhovnih nevolja koje obilježavaju suvremeno čovječanstvo, kao što su sekularizam, sotonizam, razne sekte i drugi oblici koji kršćane odbijaju od istinske vjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙