FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velik udjel ilegalne plinske opreme u automobilima

ZAGREB, 21. ožujka 2006. (Hina) - Značajan broj vlasnika automobila uHrvatskoj, koji ugrađuju plinsku instalaciju u svoja vozila, čine toilegalno, ugrađujući neprovjerenu i rizičnu opremu, rečeno je nakonferenciji za novinare Udruge za ukapljeni naftni plin.
ZAGREB, 21. ožujka 2006. (Hina) - Značajan broj vlasnika automobila u Hrvatskoj, koji ugrađuju plinsku instalaciju u svoja vozila, čine to ilegalno, ugrađujući neprovjerenu i rizičnu opremu, rečeno je na konferenciji za novinare Udruge za ukapljeni naftni plin.

Od 2002. do početka 2006. godine u Hrvatskoj je uređajima za plinski pogon opremljeno 6.521 automobil, a od početka ove godine do danas njih 1.644. Premda je teško utvrditi njihov točan broj, vjerojatno je još više onih koji tu opremu ugrađuju ilegalno, procjenjuje rukovoditelj Instituta za vozila pri Centru za vozila Hrvatske Marinko Jakovljević.

Prema njegovim podacima, u Hrvatskoj legalno posluje 97 ovlaštenih servisnih radionica za ugradnju plinske opreme, a pretpostavlja se, kaže, da ih još gotovo toliko radi ilegalno.

Isto tako, dodaje Jakovljević, neki vlasnici automobila opremu ilegalno ugrađuju u susjednim zemljama, prije svega u Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori, a ta se oprema većinom ne može atestirati u Hrvatskoj.

Nastavi li se trend povećanja ugradnje plinskih instalacija u automobile, ove bi godine u Hrvatskoj legalnom opremom za plinski pogon moglo biti opremljeno 7 tisuća automobila, procjenjuje Jakovljević.

U Udruzi za ukapljeni naftni plin smatraju da je ilegalna ugradnja rezultat visoke cijene koja se plaća za legalnu ugradnju, no upozoravaju da je nelegalna oprema vrlo rizična.

Plinski uređaji su, kaže predsjednik Udruge za ukapljeni naftni plin Zlatan Vavro, u Hrvatskoj i do 40 posto skuplji nego u zemljama u kojima se izrađuju. Prema podacima Udruge, Hrvatska najviše tih uređaja uvozi iz Italije.

Usporedno sa povećanjem broja automobila koji kao pogonsko gorivo koriste plin, raste i njegova potrošnja u Hrvatskoj. Prema podacima Udruge za ukapljeni naftni plin, očekuje se da će ove godine ukupna potrošnja auto plina u Hrvatskoj iznositi 30 tisuća tona. Usporedbe radi, 2004. godine potrošeno je 15 tisuća tona, a 2005. godine između 20 i 22 tisuće tona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙