FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: Energetska neovisnost iluzorna za razvijena gospodarstva

PARIZ, 21. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Potraga najvećih svjetskihgospodarstava za energetskom neovisnosti je iluzorna, a europskezemlje posebice bi bolje bile snabdjevene kroz razvijanje opskrbeprirodnim plinom iz Rusije, kazao je čelnik Međunarodne agencije zaenergiju (IEA) Claude Mandil.
PARIZ, 21. ožujka 2006. (Hina/AFP) - Potraga najvećih svjetskih gospodarstava za energetskom neovisnosti je iluzorna, a europske zemlje posebice bi bolje bile snabdjevene kroz razvijanje opskrbe prirodnim plinom iz Rusije, kazao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Claude Mandil.

Niti bi Europa trebala obeshrabrivati stvaranje veliki energetskih grupa, kazao je Mandil, upitan da komentira nedavne poteze u smjeru koncentracije u energetskom sektoru Europske unije.

Energetska neovisnost je "u potpunosti nedostupna, kako za Europu tako i za Sjedinjene Države i Japan", kazao je Mandil u intervjuu objavljenom u utorak u francuskom poslovnom dnevnom listu Les Echos. Ključ leži u "fleksibilnosti opskrba", uključujući plin iz Rusije, rekao je, upozoravajući pritom da razvijene zemlje ne bi trebale "sva jaja držati u jednoj košari".

Europski pristup energentima iz Rusije, daleko od katastrofe kako su ga neki opisivali nakon prekida isporuka plina izazvanog rusko-ukrajinskim sporom u siječnju, iznimna je prilika, ustvrdio je Mandil.

Također je očigledno u interesu Rusije da otvori svoj plinski sektor konkurenciji, dodao je te kazao da će sastanak G8 zakazan za srpanj u Sankt Petersburgu biti izuzetna prilika da se Moskva uvjeri.

"U njihovom je interesu da se otvore konkurenciji jer, unatoč visokim cijenama, Gazprom (državni monopolist za izvoz plina) nema dostatna sredstva za ulaganja u proizvodnju", kazao je Mandil.

Osvrnuvši se na kontroverze oko francuskog plana spajanja Gaz de France i Sueza, čelnik IEA kazao je kako ne pripada onima koji strahuju oko planova kojima bi nastale velike grupe u europskom energetskom sektoru.

"Ni spajanje Sueza i Gaz de Francea niti ono Sueza i Enela me ne zabrinjava sve dok se konkurencija može razvijati bez ograničenja", kazao je Mandil. "Drugim riječima, dokle god svaki potrošač istinski može birati svog dobavljača".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙