FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel ne želi polemizirati s Haiderom

LJUBLJANA/BEČ, 19. travnja (Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel izjavio je da s guvernerom austrijske pokrajineKoruška Joergom Haiderom ne želi polemizirati o ukidanju pravaslovenskoj manjini u južnoj Austriji na dodatne dvojezične table.
LJUBLJANA/BEČ, 19. travnja (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da s guvernerom austrijske pokrajine Koruška Joergom Haiderom ne želi polemizirati o ukidanju prava slovenskoj manjini u južnoj Austriji na dodatne dvojezične table.

"S Haiderom se ne isplati polemizirati, a neke njegove metode sasvim su smiješne", rekao je Rupel u razgovoru za bečki list "Die Presse" od srijede, komentirajući Haiderovu izjavu da bi kancelar Schuessel trebao reagirati na Rupelove izjave o mogućoj internacionalizaciji.

Kontroverzni koruški političar Haider već je prikupio 15.000 potpisa za referendum na kojemu bi se lokalno stanovništvo opredijelilo o tome želi li da se provede pravorijek ustavnog suda da koruški Slovenci imaju pravo na dodatne table na kojima će biti navedene njihove topografske oznake za mjesta u kojima žive ako čine više od 10 posto stanovništva.

Rupel je u petak u razgovoru s austrijskim veleposlanikom u Sloveniji Valentinom Inzkom ocijenio kako bi pitanje koruških Slovenaca i njihovog prava na dodatne dvojezične table moglo postati "širim međunarodnim" pitanjem. Haiderov referendum Rupel je doveo u vezu s predstojećim izborima u Austriji, ali se ipak tom prilikom zauzeo za pojačani napor Beča da koruški Slovenci dođu do svojih prava.

Budući da Inzko na takvo stajalište nije reagirao, Haider je rekao da je riječ o Rupelovoj provokaciji i zatražio protest austrijske vlade. Inzko je inače i sam podrijetlom koruški Slovenac, a početkom godine u slovenskom je parlamentu, pozvan da govori o prioritetima austrijskog predsjedanja Europskom unijom, na temu dvojezičnih tabli rekao da je riječ o borbi Haidera i austrijske pravne države u koju se Slovenija ne bi trebala miješati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙