FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Illy nudi euroregiju i plin

LJUBLJANA, 6. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik vlade talijanskepokrajine Friuli-Giulia i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illyu četvrtak je u Portorožu ponovno govorio o prednostima euroregije ukoju bi ušli i krajevi u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, a osvrnuo sei na pitanje gradnje plinskog terminala u Tršćanskom zaljevu koji je uSloveniji u zadnje vrijeme izazvao mnogo polemika jer je navodnoekološki upitan.
LJUBLJANA, 6. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik vlade talijanske pokrajine Friuli-Giulia i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illy u četvrtak je u Portorožu ponovno govorio o prednostima euroregije u koju bi ušli i krajevi u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, a osvrnuo se i na pitanje gradnje plinskog terminala u Tršćanskom zaljevu koji je u Sloveniji u zadnje vrijeme izazvao mnogo polemika jer je navodno ekološki upitan.

"Projektom integracije u novu euroregiju i boljom suradnjom ojačala bi gospodarska, socijalna i kulturna integracija i razvoj", rekao je Illy govoreći u Portorožu slovenskim menadžerima koji su se okupili na konferenciji posvećenoj pitanjima globalizacije i povećanja gospodarske konkurentnosti.

Euroregija u koju bi bile uključene regije iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske imala bi velike razvojne mogućnosti na planu inovativnosti, internacionalizacije, obrazovanja, istraživanja i turizma, transporta i distribucije, ocijenio je Illy za kojega slovenski tisak u svojim analizama tvrdi da bi mogao postati budući talijanski ministar za gospodarstvo ako na skorašnjim izborima u susjednoj državi pobijedi Prodijeva koalicija stranaka lijevog centra.

Projekt izgradnje jednog ili dva plinska terminala blizu Trsta zadnjih tjedana u Sloveniji izaziva dosta suprotstavljenih ocjena ekologa i javnosti, no Illy je rekao da je na tom području nužno ulagati i u energiju, te da bi jedan takav plinski terminal mogao zadovoljiti i sve potrebe Slovenije za tim energentom, tako da više ne bi bila ovisna o isporukama ruskog plina kojim sada zadovoljava većinu potreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙