FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 26. ožujka

ZAGREB, 26. ožujka 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih vijesti zanedjelju, 26. ožujka
ZAGREB, 26. ožujka 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih vijesti za nedjelju, 26. ožujka

KIJEV - Milijuni Ukrajinaca izići će u nedjelju na parlamentarne izbore koje promatrači nazivaju otvorenima i slobodnima, a na kojima bi, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, pobjedu mogla odnijeti stranka Viktora Janukoviča, optuženoga za lažiranje predsjedničkih izbora 2004., godine. Gotovo 50 stranaka natječe se za 450 mjesta u Vrhovnoj Radi, ukrajinskom parlamentu. Međutim, samo tri imaju značajniju potporu: Janukovičeva stranka i dvije sukobljene stranke izišle iz Narančaste revolucije, pod vodstvom Julije Timošenko i predsjednika države Viktora Juščenka. Prilično je moguće da Janukovič i njegovi saveznici dobiju većinu u parlamentu, ali ne dovoljno za sastavljanje vlade. Neovisni Kijevski međunarodni institut sociologije (KIIS) objavio je završno ispitivanje javnog mnijenja u četvrtak. Prema rezultatima ispitivanja, Janukovičeva Stranka regija uvjerljivo vodi s 37 posto glasova. Nakon nje slijedi blok Timošenko s 19 posto i Juščenkova Naša Ukrajina s 18 posto.

BERLIN - U tri njemačke savezne pokrajine Baden-Wuertenbergu, Falačkom Porajnju (Rheinland-Pfalz) i Saskoj-Anhaltu održavaju se izbori za lokalne parlamente. Promjene se jedino očekuju u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, gdje bi demokršćani i liberali nakon pet godina mogli izgubiti većinu.

SYDNEY - Britanski premijer Tony Blair u posjetu Australiji. Trebao bi razgovarati sa svojim domaćinom i kolegom Johnom Howardom i nazočiti zatvaranju igara Commonwealtha.

TALLINN - Pogreb bivšeg estonskog predsjednika Lennarta Merija koji je nakon duge bolesti umro 14. ožujka. Meri je bio estonski predsjednik od 1992. do 2001. godine i smatra ključnom osobom u stjecanju ponovne estonske neovinosti nakon raspada SSSR-a.

KAIRO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas posjetit će Egipat.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Damir Hainski

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Domagoj Janković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

(Hina) xdam/xdj ydh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙