FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva obljetnica i planirana putovanja pape Benedikta XVI.

VATIKAN, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Njemački papa Joseph Ratzinger(79), koji je uzeo ime Benedikt XVI. i koji vodi gotovo milijardukatolika u svijetu, obilježava u srijedu prvu obljetnicu svogpontifikata proteklog u znaku mirnog preuzimanja uprave nad Crkvom ukrizi.
VATIKAN, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Njemački papa Joseph Ratzinger (79), koji je uzeo ime Benedikt XVI. i koji vodi gotovo milijardu katolika u svijetu, obilježava u srijedu prvu obljetnicu svog pontifikata proteklog u znaku mirnog preuzimanja uprave nad Crkvom u krizi.

Oni koji su se nadali da će taj teološki dobro potkovan konzervativac postati odvažni reformator kada jednom izađe iz sjene Ivana Pavla II. u kojoj je proveo 24 godine, zasad su razočarani.

Nekadašnji čuvar dogme ponajprije nastoji gurnuti u zaborav "medijsko razdoblje" njegova prethodnika i vratiti se "temeljima" Crkve: biskupima, svećenicima i laicima te zbunjenom svijetu upraviti duhovnu poruku koja će mu, drži, omogućiti da se spasi.

Benedikt XVI. obvezao se nastaviti dijalog s drugim kršćanima, kao i sa židovima i muslimanima, koji je počeo Ivan Pavao II.

Švicarski teolog Hans Kueng kojeg je Crkva osudila zbog njegovih stavova i koji se s Papom susreo u rujnu, i dalje misli da će njegov nekadašnji kolega sa sveučilišta u Tuebingenu pokrenuti Crkvu kada je riječ o celibatu i o spolnosti.

Benedikt XVI. zasad ne pokazuje znakove otvaranja u tom smislu. Naprotiv, u više je navrata iznosio pesimistično viđenje današnjeg načina života i pozvao katolike da se odupru "prijetnjama" koje su se nadvile nad obitelj te "napadima" na ljudski život od njegova začeća do naravne smrti.

Isto tako, osudio je ozakonjenje istospolnih brakova u nekim europskim zemljama.

Premda je na svom prvom konzistoriju 24. ožujka imenovao trojicu kardinala iz Azije, čini se da ovaj Papa nije toliko otvoren prema vanjskom svijetu kao bivši. "Drži da će se bitka za budućnost kršćanstva voditi na europskom kulturnom poprištu", kaže Alberto Melloni, autor knjige o papi Ratzingeru.

Zabrinut zbog širenja islamskog fundamentalizma, Benedikt XVI. vidi u tome "znak slabosti Zapada gdje Bog više nema mjesta u javnosti", kako kaže.

Papa Benedikt XVI. upozorio je da neće putovati po svijetu kao njegov prethodnik Ivan Pavao II., ali se u njegovu rasporedu idućih mjeseci ipak planiraju putovanja u inozemstvo, javlja AFP.

Od 25. do 28. svibnja Papa će posjetiti Poljsku, domovinu Ivana Pavla II. Tijekom boravka posjetit će Krakov, gdje je službovao blagopokojni papa, Wadowice, njegov rodni grad i koncentracijski logor Auschwitz.

Zatim će 8. i 9. lipnja Papa posjetiti Španjolsku, Valenciju, gdje će predvoditi međunarodni katolički kongres o obitelj.

U rujnu (vjerojatno od 9. rujna) trebao bi na nekoliko dana otputovati u Njemačku, u rodnu Bavarsku.

Od 28. do 30. studenog Papa će biti u Turskoj, na poziv tamošnjih političkih čelnika i pravoslavne patrijaršije.

Usto bi u proljeće 2007. trebao posjetiti Brazil u prigodi 5. Opće konferencije latinskoameričkog biskupskog vijeća (Celam).

Putovanje u Izrael, kamo su ga pozvale političke vlasti te zemlje, moglo bi se dogoditi početkom 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙