FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: Vojnik, proglašen mrtvim, vraća se nakon 60 godina

TOKIO, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Jedan bivši vojnik japanskecarske vojske, kojeg su vlasti proglasile mrtvim, vratit će se udomovinu ovaj tjedan prvi put nakon 60 godina.
TOKIO, 18. travnja 2006. (Hina/AFP) - Jedan bivši vojnik japanske carske vojske, kojeg su vlasti proglasile mrtvim, vratit će se u domovinu ovaj tjedan prvi put nakon 60 godina.

Nakon Drugog svjetskog rata Ishinosuke Uwano, koji danas ima 83 godine, borio se protiv sovjetske vojske na otoku Shalinu, izjavio je glasnogovornik japanskog ministarstva za socijalna pitanja.

Ostao je u Sovjetskom savezu nakon rata iz nepoznatog razloga, a od 1958. godine nije se više nikom javljao u Japanu.

Japanske su vlasti 2000. godine proglasile ga službeno mrtvim. No on se oženio i živi trenutačno u Ukrajini, dodao je glasnogovornik.

Uwano će u Japan doći u pratnji svog sina kako bi vidio svoju rodbinu i prijatelje koji su ostali živi nakon 60 godina.

Kako je njegovo ime izbrisano iz službenog registra on će se u Japan vratiti kao ukrajinski državljanin s ukrajinskom putovnicom, pojasnili su u ministarstvu za socijalna pitanja.

Prema njihovim podacima, oko 50 japanskih vojnika, od kojih su većina bili zarobljenici sovjetske vojske na Dalekom istoku, još se uvijek smatra nestalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙