FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: gašenjem svjetla protiv globalnog zatopljenja

TOKIO, 4. travnja 2006. (Hina/AFP) - Japansko ministarstvo za okolišsvake večeri točno u 20 sati utone u mrak u 20 sati u okviru borbeprotiv globalnog zagrijavanja.
TOKIO, 4. travnja 2006. (Hina/AFP) - Japansko ministarstvo za okoliš svake večeri točno u 20 sati utone u mrak u 20 sati u okviru borbe protiv globalnog zagrijavanja.

U ponedjeljak navečer sve su japanske televizijske kuće emitirale snimke tamnih prozora ministarstva za okoliš dok su blještale sve službene zgrade u četvrti ministarstava Kasumigaseki, u kojoj dužnosnici rade do kasno u noć.

Gašenjem svjetla ministarstvo za okoliš primorava radnike da završe s poslom u 20 sati jer bi ta "mjera trebala pridonijeti buđenju savjesti o potrebi štednje energije", pojašnjava ministarstvo.

Kao država domaćin protokola iz Kyota, sporazuma kojim su se potpisnice obvezale smanjiti emisiju plinova s učinkom staklenika, Japan je pokrenuo nekoliko medijski vrlo populariziranih kampanja protiv globalnog zagrijavanja.

Tako će i ove godine Japan provoditi kampanju "Cool biz", koju je lani promovirao sam japanski premijer Junichiro Koizumi pozivajući 'bijele ovratnike' da ljeti odijevaju sportske majice umjesto odijela i kravate i tako manje koriste klima uređaje.

Zahvaljujući toj kampanji lani je ušteđeno 70 milijuna kilovat sati struje i smanjena emisija štetnih ispušnih plinova za 27.000 tona.

No Japan je još daleko od ostvarenja ciljeva utvrđenih protokolom: smanjiti za 6 posto emisiju plina s učinkom staklenika i u 2012. je dovesti na razinu od 1990.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙