FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici zagrebačkog pogona TDR-a prosvjeduju i dalje

ZAGREB, 17. travnja 2006. (Hina) - Prosvjed radnika zagrebačkog pogonaTvornice duhana Rovinj (TDR), bivše Tvornice duhana Zagreb, nastavljase i danas, jedanaesti dan, a tijekom jutra im se potpisima napeticiju i podrškom pridružilo 600-ak građana.
ZAGREB, 17. travnja 2006. (Hina) - Prosvjed radnika zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj (TDR), bivše Tvornice duhana Zagreb, nastavlja se i danas, jedanaesti dan, a tijekom jutra im se potpisima na peticiju i podrškom pridružilo 600-ak građana.

Do danas je pred tvornicom u Jagićevoj potpise podrške dalo 1350 građana, čime su pokazali solidarnost s radnicima i koliko su spremni boriti se za opoštenjivanje hrvatske države, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Tek kad će se taj broj moći pomnožiti sa stotinama tisuća, onda se "naši vlastodršci i tajkuni neće moći ponašati bahato i oholo kako to su radili do sada i morat će paziti da ne uništavaju hrvatsko bogatstvo kao što to žele napraviti s ovom tvornicom", dodao je.

Iveković je prije tri dana zatražio od premijera Sanadera da Vlada poništi privatizaciju bivše Tvornice duhana Zagreb i dopusti pokretanje proizvodnje, no, po njegovim riječima, Sanader je je dao neodlučnu izjavu, a o ovom se zahtjevu još nije očitovao.

Premijer je na zadnjoj sjednici Vlade rekao da će se Vlada uključiti u rješavanje spora radnika s TDR-om poštujući i načelo pravne države i načelo socijalne osjetljivosti.

Iveković je kazao da je sljedeći korak sastanak s glavnim državnim odvjetnikom, najavljen za srijedu, 19. travnja.

Sindikalna povjerenica Novog sindikata u zagrebačkog pogonu TDR-a Slavica Lovrić rekla je da radnici i dalje čekaju povoljno rješenje Ministarstva financija za odobrenje početka proizvodnje.

Ne želimo da se naš slučaj riješi po izmišljenim zakonima već da bude primjer za ulazak u Europu, jer ta tvornica nije u stečaju, ostvaruje godišnju dobit od 50 milijuna kuna i puni proračun, a njezini se radnici šalju na burzu, istaknula je Lovrić.

Pedesetak radnika u petak, 7. travnja, zauzelo je Tvornicu duhana Zagreb, koja je nakon privatizacije postala zagrebačkim pogonom TDR-a. To su napravili nakon što ih je Uprava TDR-a obavijestila da se prekida proizvodnja u Zagrebu, a radnike uputila na korištenje godišnjeg odmora i otkaznog roka.

Današnji prosvjed i "akciju pisanica" za očuvanje zagrebačke tvornice popuprli su, među ostalima, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, saborski zastupnik HSP-a Pero Kovačević, predstavnici Socijalističke radničke partije, braniteljske udruge grada Zagreba, Hrvatska udruga sindikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙