FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damask poziva Arape da financijski pomognu Palestincima

DAMASK, 16. travnja 2006. (Hina/AFP) - Sirija je u nedjelju počelakampanju prikupljanja donacija za pomoć Palestincima i upozorilaarapske vlade neka ne traže "izgovore" da ne pomognu Palestinskojvlasti kojoj prijeti stečaj nakon što joj je Zapad uskratio pomoć.
DAMASK, 16. travnja 2006. (Hina/AFP) - Sirija je u nedjelju počela kampanju prikupljanja donacija za pomoć Palestincima i upozorila arapske vlade neka ne traže "izgovore" da ne pomognu Palestinskoj vlasti kojoj prijeti stečaj nakon što joj je Zapad uskratio pomoć.

"Predsjednik Bašar al-Asad dao je ukaz za kampanju prikupljanja donacija u korist Palestinske vlasti i palestinskog naroda", rekao je potpredsjednik Faruk al-Šara, a prenijela službena agencija Sana.

Al-Šara je izrazio nadu "da se arapske zemlje neće izgovarati kako bi ta sredstva mogla biti korištena za terorističke aktivnosti".

Arapske zemlje pozvale su radikalni pokret Hamas, koji je nakon siječanjske pobjede na parlamentarnim izborima formirao vlast, da prihvati arapsku mirovnu inicijativu i prizna državu Izrael u zamjenu za povrat okupiranih područja.

Hamasova vlada ustrajava na nepriznavanju izraelske države i postaje sve izoliranija jer joj je pomoć ukinuo njezin najveći donator Europska unija, s približno 500 milijuna eura godišnje.

U subotu su prvi put zbog neisplate plaća prosvjedovali palestinski policajci.

Nisu isplaćene plaće za 140.000 djelatnika koji izdržavaju oko 23 posto stanovništva.

Ministar vanjskih poslova Palestinske vlasti Mahmud Zahar, jedan od trojice palestinskih ministara koji su krenuli tražiti financijsku pomoć po arapskim zemljama, u subotu je od glavnoga tajnika Arapske lige, Amra Muse, dobio jednaku poruku o potrebi prihvaćanja arapske inicijative.

Zahar putuje još u Jordan, u Bahrein, Kuvajt i Maleziju.

Osim Sirije, Palestince podržava bezrezervno podržava još Islamska Republika Iran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙