FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica sindikata javnih službi neće zajedno s drugim središnjicama protiv zdravstvene reforme

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Predsjednica Matice hrvatskihsindikata javnih službi Zdenka Gizdić izvijestila je danas čelnikečetiriju sindikalnih središnjica, koje su organizirale potpisivanjepeticije protiv predloženog modela zdravstvene reforme, da istupa izPovjerenstva za reformu zdravstva, u kojemu je bila predstavnica svihsindikalnih središnjica.
ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić izvijestila je danas čelnike četiriju sindikalnih središnjica, koje su organizirale potpisivanje peticije protiv predloženog modela zdravstvene reforme, da istupa iz Povjerenstva za reformu zdravstva, u kojemu je bila predstavnica svih sindikalnih središnjica.

"Slika kojom želite stvoriti dojam u javnosti da ste se izborili za nešto što su svi sindikati zajedno izborili za stolom, nekorektna je prema istini, socijalnom partneru i nama, stoga Vas pozivamo da u Povjerenstvo za reformu zdravstva na mjesto predstavnika Matice imenujete svojeg predstavnika", kaže se u Matičinu pismu sindikalnim čelnicima.

Pismo je i reakcija na javno upućen poziv Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO Matici da se uključi u zajedničku borbu za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Matica smatra da su "zahtjevi peticije postavljeni vrlo općenito, nude građanima opće vrijednosti koje svatko može prihvatiti, a ne nude odgovore i rješenje očitog nesrazmjera između raspoloživih sredstava i potreba za zdravstvenom zaštitom".

Gizdić u pismu navodi da se Matica još prošlog ljeta založila za sustavno uređenje i cjelovitu reformu zdravstva, kako bi spriječili da reforma ode u smjeru opterećenja stanovništva, s čime su se složili i drugi sindikati.

Stoga se uključila u raspravu o predloženoj Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva od 2006. do 2011. i paketu zdravstvenih zakona.

Zbog sindikalnih primjedbi u zakone je uvedeno razdvajanje javnog i privatnog, vraćeno je pravo na putne troškove, osigurano jačanje domova zdravlja kroz zaustavljanje daljnje privatizacije primarne zdravstvene zaštite.

Nema smanjenja prava osiguranika, bolje se definiraju pojmovi, inzistira se na odgovornosti za poštivanje postavljenih normi kroz postrožene kazne, a predlaganje A i B liste lijekova vidimo kao doprinos sređivanju tržišta i racionalizaciju potrošnje, koja ne narušava osnovna prava korisnika.

"Kome odgovara zadržavanje 'meteža i muteža' u zdravstvenom sustavu, radi li se o potpunom nerazumijevanju, neodgovornosti ili nečem trećem nije nam jasno, ali u tome ne prepoznajemo put za rješavanje nagomilanih problema", ističe se u Matičinu pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙