FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran potvrdio da je uran dovoljno obogaćen za proizvodnju goriva

TEHERAN, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Voditelj iranske Agencijeza atomsku energiju u utorak je potvrdio da je Iran obogatio uran dorazine potrebne za uporabu u nuklearnim elektranama.
TEHERAN, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Voditelj iranske Agencije za atomsku energiju u utorak je potvrdio da je Iran obogatio uran do razine potrebne za uporabu u nuklearnim elektranama.

"Ponosan sam što mogu objaviti da smo počeli obogaćivati uran do razine od 3,5 posto", rekao je Gholamreza Agazadeh u obraćanju putem televizije i dodao da je postrojenje za obogaćivanje u Natanzu, južno od Teherana, počelo raditi u ponedjeljak.

Uran obogaćen do razine od 3,5 posto dovoljan je za proizvodnju nuklearnog goriva. Za eventualnu izradu atomske bombe morao bi biti obogaćen u mnogo višem postotku.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u međuvremenu je zatražio da iranski stručnjaci ubrzaju rad na obogaćivanju urana i najavio da će njegova zemlja uskoro ući u klub zemalja koje posjeduju nuklearnu tehnologiju.

Također, bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani ranije je kuvajtskoj agenciji KUNA rekao da Iran proizvodi obogaćeni uran u 164 centrifuge, što je potez koji će razljutiti Ujedinjeni narode i Zapad koji su zatražili da Iran zaustavi aktivnosti na obogaćivanju urana.

"To veliko postignuće pokazuje da otpor nezakonitim zahtjevima drugih može popločiti put većim dostignućima", rekao je Agazadeh.

"Ovo dostignuće (proizvodnje nuklearnog goriva) prokrčilo je put Iranu da počne industrijsku proizvodnju i, kako bi došli do tog stupnja, pokušavamo u operaciju uključiti 3000 centrifuga do kraja ove (iranske) godine", rekao je Aghazadeh. Iranska godina završava u ožujku 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙