FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: nužan kvalitetan stručni i građanski nadzor tajnih službi

ZAGREB, 11. travnja (Hina) - Saborski zastupnici u današnjoj su sepojedinačnoj raspravi o Vladinom prijedlogu zakona osigurnosno-obavještajnom sustavu usuglasili da tajne službe trebaustrojiti na način koji će omogućiti kvalitetan stručni i građanskinazdor njihova rada te spriječiti zlouporabe, posebno u političkesvrhe.
ZAGREB, 11. travnja (Hina) - Saborski zastupnici u današnjoj su se pojedinačnoj raspravi o Vladinom prijedlogu zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu usuglasili da tajne službe treba ustrojiti na način koji će omogućiti kvalitetan stručni i građanski nazdor njihova rada te spriječiti zlouporabe, posebno u političke svrhe.

Oporbeni zastupnici u raspravi su inzistirali da predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, koji bi trebao biti iz oporbe, na tu dužnost sjedne stupanjem na snagu zakona, a ne, kako je predloženo, tek nakon idućih državnih izbora.

Oporba je suglasna da bi se na taj način otklonile sumnje da vlast želi zadržati kontrolu nad tajnim službama kako bi ih zlouporabila u predizborne svrhe.

"Zašto odgađati da oporbenjak sjedne na čelo Odbora ako namjere nisu nečasne", upitao je Nenad Stazić (SDP), optuživši HDZ da je krajem 1990-ih prisluškivao i pratio novinare, oporbene političare, sindikalne čelnike.

"Građani znaju kako je HDZ zloupotrebljavao tajne službe i boje se da se to ne ponovi", kazao je Stazić, što je HDZ-ovac Andrija Hebrang ocijenio govorom mržnje i neistinama.

"HDZ nije nikoga pratio, ja sam svoje ime našao među onima koji su za bivšu vlast predstavljali potencijalnu opasnost za državu, pratilo se one koji su stvarali Hrvatsku", rekao je Hebrang.

U optužbama na račun bivše vlasti pridružili su mu se nezavisni Slaven Letica i HDZ-ovac Franjo Arapović, tvrdeći da ih je bivša vlast bez ikakvog povoda smatrala opasnima za Hrvatsku, zajedno s drugim tada oporbenim političarima, ali i sportašima i biskupima.

Arapović je ispričao da je 2001., kada se u društvu 30-tak vrhunskih hrvatskih sportaša zabavljao u jednom hotelu kraj Sinja, sletio helikopter iz kojega su izašli naoružani i maskirani pripadnici tajnih službi. "No, mi smo ih razoružali i sjedili su s nama do tri u noći i zabavljali se, pa smo zajedno vrijeđali one koji su ih poslali", rekao je Arapović.

Pero Kovačević (HSP) rekao je da bi upravo zbog ovakvih primjera za obavještajnu zajednicu najbolje bilo da se za nju malo zna, a da u nju građani imaju povjerenja.

Upitao je što je s pripadnicima hrvatskih tajnih službi koji su zbog tvrdnji britanske službe MI6 da pomažu tada odbjeglom generalu Anti Gotovini izgubili posao, a ni jedna od tih optužbi nije dokazana.

Šime Lučin (SDP) drži da Odbor za nacionalnu sigurnost treba biti neposredno upoznat sa radom tajnih službi, a kako bi mogao preventivno djelovati pojave li se sumnje u kršenje ljudskih prava. Veće ovlasti, kaže, treba imati i Vijeće za civilni nadzor tajnih službi - ne samo da postupa po predstavkama, već da samoinicijativno nadzire rad službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙