FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska privukla 7,7 milijardi dolara izravnih stranih ulaganja

VARŠAVA, 10. travnja 2006. (Hina/dpa) - Poljska, najveća od deset novihčlanica EU, u 2005. privukla je izravna strana ulaganja (FDI) vrijedna7,7 milijardi američkih dolara, objavio je u ponedjeljak vodećipoljski list.
VARŠAVA, 10. travnja 2006. (Hina/dpa) - Poljska, najveća od deset novih članica EU, u 2005. privukla je izravna strana ulaganja (FDI) vrijedna 7,7 milijardi američkih dolara, objavio je u ponedjeljak vodeći poljski list.

Taj iznos blago je smanjen u odnosu na 2004., godinu priključivanja Europskoj Uniji (EU), kada je vrijednost inozemnih investicija bila 7,8 milijardi dolara, navodi dnevnik Rzeczpospolita. Obje svote su znatno manje od rekordnih 10,6 milijardi dolara FDI-a priljeva zabilježenog 2000.

Poljska je između 1993. i 2004. prema službenim statistikama poljske agencije za informacije i strana ulaganja (PALiZ) privukla 84,47 milijardi dolara FDI-a. Po neformalnim informacijama koje je objavio dnevnik Rzeczpospolita, u razdoblju od 1993. do 2005. vrijednost izravnih stranih ulaganja dosegnula je 92,2 milijarde dolara.

Kompanije srednje veličine, vrijedne od 10 do 15 milijuna dolara, u 2005. su u Poljsku investirale ukupno više od 1,5 milijardi dolara, piše Rzeczpospolita. List ukazuje na trend da strane kompanije, osobito one iz susjedne Njemačke, u Poljskoj pokreću proizvodnju radi niske cijene rada.

Tvrtka LG Philips LCD u 2005. u tvornicu televizora uložila je 530 milijuna dolara, postavši tako lani vodeći ulagač u Poljskoj. Na samo nekoliko stotina metara od njemačke granice, ta će tvornica zaposliti 10.000 djelatnika.

Stručnjaci, pak, navode da je vjerojatnije da će investitore u Poljskoj odbiti troma birokracija nego li stalna politička previranja."Istina je da imamo problema sa regulativom koja se stalno mijenja i pomanjkanjem njezine postojane i ujednačene interpretacije, velikim troškovima rada uz plaću i prastarom administrativnom procedurom", ističe savjetnik KPMG-a Miroslav Proppe.

Tomasz Kalinowski iz Instituta za istraživanje tržišnog gospodarstva ističe pak da niska cijena rada koja je u Poljskoj do sada predstavljala prednost, ubrzano doseže cijenu rada u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙