FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Privatni posjet poljskoga predsjednika Lavovu

LAVOV, 1. travnja 2006. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik LechKaczyinski privatno je u subotu posjetio ukrajinski grad Lavov koji jeu povijesti bio i pod poljskom vlašću.
LAVOV, 1. travnja 2006. (Hina/AFP) - Poljski predsjednik Lech Kaczyinski privatno je u subotu posjetio ukrajinski grad Lavov koji je u povijesti bio i pod poljskom vlašću.

Kaczynski je položio vijenac na spomenik poljskim i ukrajinskim vojnicima poginulima u poljsko-ukrajinskome sukobu 1918.-1920. Taj spomenik izvan grada simbolizira novo strateško savezništvo dviju susjednih zemalja rođeno u "narančastoj revoluciji" u Kijevu krajem 2004.

Ta je mirna revolucija pokazala odmak Ukrajine od proruske vlasti.

Kaczynski je položio cvijeće i na spomenik ukrajinskome piscu Ivanu Franku, a najavljeno je da će doći i na misu i na koncert.

Subotnji je posjet već drugi poljskoga predsjednika Ukrajini otkako je u prosincu došao na tu dužnost. Poljska je zauzela Lavov u 14. stoljeću. Osim u kraćim razdobljima, grad i okolica bili su pod poljskom vlašću sve do podjele Poljske. Između dvaju svjetskih ratova (1918.-1939.) Lavov je opet bio poljski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙