FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska postigla preliminarni sporazum s UniCreditom

VARŠAVA, 5. travnja 2006. (Hina/AP) - Poljsko ministarstvo financijapostiglo je u srijedu preliminarni sporazum s UniCreditom čime će tojtalijanskoj banci biti omogućen nastavak preuzimanja poljske bankeBPH, kazao je poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz.
VARŠAVA, 5. travnja 2006. (Hina/AP) - Poljsko ministarstvo financija postiglo je u srijedu preliminarni sporazum s UniCreditom čime će toj talijanskoj banci biti omogućen nastavak preuzimanja poljske banke BPH, kazao je poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz.

"Postigli smo dobar kompromis", kazao je poljski premijer, rukujući se sa čelnikom UniCredita Alessandrom Profumom. Sporazum su potpisali zamjenik poljskog ministra financija Pawel Szalamacha i predstavnik UniCredita.

Profumo je izjavio da se prema tom sporazumu od UniCredita očekuje da proda 200 od 480 BPH-ovih podružnica u Poljskoj putem međunarodne aukcije. "Imamo sporazum koji je pozitivan za Poljsku, naše klijente, zaposlenike kao i za UniCredit", kazao je Profumo novinarima na konferenciji u Varšavi.

U zasebnom je izvješću UniCredit objavio da će se prema tom sporazumu operacije koje ne budu prodane udružiti u Pekao, gdje talijanska banka već drži većinski udio. U tom se izvješću UniCredita još dodaje kako "neće biti otpuštanja zaposlenika u Pekao-u ili BPH-u u razdoblju do 31. ožujka 2008.".

Sporazum je uslijedio nakon višetjednih pregovora poljske vlade i UniCredita kako bi se riješio spor oko UniCreditove akvizicije Bank BPH u sklopu preuzimanja njemačke bankarske grupe HVB.

Varšava se čvrsto opirala UniCreditovom planu spajanja Pekao i BPH uslijed bojazni da bi njihova fuzija mogla stvoriti monopolista koji bi naštetio poljskom bankarskom tržištu kroz smanjivanje konkurencije i rezanje broja zaposlenih.

U blokiranju preuzimanja Poljska je došla u sukob s Europskom komisijom. Bruxelles je odobrio UniCreditovo preuzimanje HVB grupe, optuživši Varšavu za gospodarski nacionalizam i kršenje pravila slobodnog tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙