FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poplave u Vojvodini

SUBOTICA, 10. travnja 2006. (Hina) - Vojvođanska vlast pozvala jegrađane da pomognu u obrani od nabujalog Dunava i Tise zbognadolazećeg vala koji prijeti Novom Sadu i okolnim mjestima izemljištu.
SUBOTICA, 10. travnja 2006. (Hina) - Vojvođanska vlast pozvala je građane da pomognu u obrani od nabujalog Dunava i Tise zbog nadolazećeg vala koji prijeti Novom Sadu i okolnim mjestima i zemljištu.

Premda je vodostaj Dunava kod Bezdana u ponedjeljak opao za dva centimetra, kod Novog Sada je porastao za 18 centimetara, no mjerodavna tijela tvrde da grad nije u opasnosti jer se ne očekuje da će rijeka probiti obrambene nasipe.

Prema posljednjim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda vodostaj Dunava kod Novog Sada bit će oko 740 centimetara, što je 38 centimetara niže nego 1965. godine, kada je izmjeren najveći vodostaj.

Posljedice mogućeg probijanja nasipa bile bi katastrofalne, na što upozorava i direktor "Vode Vojvodine" koji je izjavio da bi prošlogodišnje poplave u Banatu u usporedbi s ovim "bile zaista kao dječja igra".

Štete od poplava koje su točno godinu dana ranije pogodile južni Banat još uvijek nisu sanirane jer se tisuće kuća srušilo, veliki broj sela je iseljen, a u obnavljanje toga područja čitava Srbija je ulagala mjesecima.

Premda se ne očekuje da će Dunav poplaviti glavni grad Vojvodine nabujala rijeka pričinila je već velike štete okolnim naseljima i zemljištima, zbog čega je stanovništvo iseljeno, a u ugroženim područjima isključena je i struja.

Rijeka se izlila do Petrovaradinske tvrđave, a poplavljen je i dio vojarne i Vojne bolnice uslijed podizanja razine kanalizacije.

U akciju obrane od poplava uključena su sva javna poduzeća ugroženih općina, vatrogasci, policija i Vojska SCG, kao i veliki broj dragovoljaca, no smatra se da ni to nije dovoljno.

Prema riječima stručnjaka, razlog za zabrinutost nije trenutačna razina vode, već duljina trajanja vodenog vala koji će trajati dulje od mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙