FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica: Skupština Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

SUBOTICA, 26. ožujka 2006. (Hina) - Jedina stranka Hrvata u Srbijiporučila je s 8. redovite skupštine u nedjelju da ne odustaje odzahtjeva da se predstavnicima hrvatske manjine omogući izravnazastupljenost u Skupštini Srbije, bez obzira na to što srbijanskavlast takvu inicijativu odbacuje.
SUBOTICA, 26. ožujka 2006. (Hina) - Jedina stranka Hrvata u Srbiji poručila je s 8. redovite skupštine u nedjelju da ne odustaje od zahtjeva da se predstavnicima hrvatske manjine omogući izravna zastupljenost u Skupštini Srbije, bez obzira na to što srbijanska vlast takvu inicijativu odbacuje.

"Želimo istu vrstu zastupljenosti kakvu imaju nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Takvo nam pravo pripada i na temelju Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina koji su potpisali SCG i Hrvatska", rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić govoreći o političkim planovima stranke.

Među prioritetima stranke Kuntić je naveo suprotstavljanje podvajanjima bačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate, koje se najočitije provodi kroz uvođenje tzv. bunjevačkog jezika u osnovne škole.

"Jedna od naših najvažnijih zadaća je i integracija Hrvata u politički i gospodarski sustav Srbije kroz osiguranje razmjerne zastupljenosti pripadnika ove zajednice u državnim službama te na rukovodećim radnim mjestima u javnim poduzećima", naveo je među ostalim predsjednik DSHV-a.

Stranka je izrazila i "veliko nezadovoljstvo zbog sporosti mjerodavnih tijela u Hrvatskoj oko rješavanja zahtjeva za državljanstvo Hrvatima koji imaju prebivalište u SCG".

Skupštini DSHV-a prisustvovalo je više od 200 delegata ove stranke iz Bačke, Srijema i Zemuna.

Kao jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji DSHV svoje predstavnike ima u Skupštini Vojvodine te lokalnim parlamentima u Subotici, Somboru i Apatinu.

DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. u Subotici gdje je i njegovo sjedište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙