FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: klubovi podijeljeni oko zakona o registriranom partnerstvu

ZAGREB, 16. ožujka 2006.(Hina) - Saborski klubovi podijelili su sedanas oko potpore prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu kojimzastupnici Šime Lučin i Ivo Banac predlažu proširenje prava izvanbračnih i istospolnih zajednica kako bi mogle ostvarivati višeprava koja imaju bračne zajednice.
ZAGREB, 16. ožujka 2006.(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas oko potpore prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu kojim zastupnici Šime Lučin i Ivo Banac predlažu proširenje prava izvanbračnih i istospolnih zajednica kako bi mogle ostvarivati više prava koja imaju bračne zajednice.

SDP-ov klub u potpunosti podupire zakon, HNS i Klub regionalnih stranaka podupiru proširenje prava, ali ne i ono da se homoseksualcima omogući udomljavanje djece, dok HDZ i IDS ne pružaju potporu predloženom zakonu.

Banac i Lučin isticali su da zakonom ne žele izjednačiti prava istospolnih s bračnim zajednicama, već ukinuti diskriminaciju u pravima koja se, primjerice, odnose na nasljeđivanje, prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, imovinsko-pravnih odnosa, socijalne sigurnosti, itd.

Banac je kazao da izvanbračni parovi ostvaruju 46 posto prava iz formalne bračne zajednice, da oni istospolni ostvaruju tek tri posto, odnosno samo dva od ukupno 62 prava koja daje brak - na uzdržavanje i zajedničku imovinu.

Obojica predlagatelja naglasili su da bi se prihvaćanjem zakona Hrvatska svrstala među države s visokim standardima ljudskih prava i sloboda, a protiv svih oblika diskriminacije i homofobije.

Takvo mišljenje podržali su u SDP-u, čija je zastupnica Gordana Sobol ustvrdila da je hrvatsko društvo još uvijek homofobično, da se fizičko i svako drugo iživljavanje nad homoseksualcima ne kažnjava, već tolerira, da i dalje vladaju ukorijenjene predrasude i stereotipi, netolerancija i nerazumijevanje. Stoga, ustvrdila je, Sabor treba prihvatiti predloženi zakon i tako stvoriti pozitivno ozračje u društvu što se tiče spolnih manjina.

Stavovi SDP-ovaca naišli su na žestoke kritike HDZ-ovih zastupnika, koji su isticali da hrvatsko društvo nije spremno podržati ovakav prijedlog, da se zakon kosi s prihvaćenim moralnim i drugim načelima.

"Vrijeme je da se pomogne hrvatskim braniteljima da se ne ubijaju, a ne za ovo. Homoseksualci, odnosno, po hrvatski, pederi, mogu malo pričekati", poručio je Marko Turić (HDZ).

Marijan Mlinarić je u ime Kluba HDZ-a prozvao predlagatelje zakona da žele relativizirati instituciju obitelji kao životnu zajednicu muškarca i žene, da promjenama te institucije žele nanijeti golemu štetu za opće dobro, populacijskoj i demografskoj politici, brizi za zdravlje.

"Zajednica osoba istog spola isključuje biološke i antropološke elemente bračnog života", rekao je, dodavši da homoseksualno ozračje ne pogoduje normalnom razvoju djece, već nad njima čini nasilje. Uzrok homoseksualnosti Mlinarić vidi u nedostatku spolnog identiteta zbog nebrige roditelja prema djeci, poručivši da je homoseksualna narav stečena, a ne urođena.

Takve su stavove u SDP-ovim klupama ocijenili homofobičnima, pseudoznanstvenima, kojima se, po riječima Antuna Vujića, blati Sabor.

Zakon nije podržao ni Damir Kajin (IDS), ocjenjujući da 90 posto hrvatskih državljana ne podupire izjednačavanje istospolnih i bračnih zajednica. Homoseksualnoj zajednici u Hrvatskoj poručio je da bude manje agresivna, da ne nameće svoje stavove društvu i sudovima tuži one koji drugačije misle, a s druge strane "demagoški brani liberalnu demokraciju".

Antun Kapraljević rekao je da će HNS podržati zakon jedino ako se iz njega izbaci odredba o mogućnosti da istospolne zajednice mogu udomljavati djecu, a da razmotre tu odredbu predlagatelje je pozvao i Nikola Ivaniš u ime Kluba regionalnih stranaka.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙