FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka: Klaus stavio veto na zakon o istospolnim brakovima

PRAG, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Češki predsjednik Vaclav Klausizjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Pragu da je odbiopotvrditi zakon o legalizaciji statusa istospolnih zajednica, kojeg suranije potvrdila oba doma češkog parlamenta.
PRAG, 16. veljače 2006. (Hina/AFP) - Češki predsjednik Vaclav Klaus izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Pragu da je odbio potvrditi zakon o legalizaciji statusa istospolnih zajednica, kojeg su ranije potvrdila oba doma češkog parlamenta.

Zakon će sada biti vraćen donjem domu parlamenta gdje će biti potrebna apsolutna većina od 200 zastupnika za njegovo usvajanje.

U prvom glasovanju u prosincu, zakon je usvojen većinom zastupnika nazočnih na sjednici, odnosno njih 86.

"Zakon koji na tako važan način utječe na ljudske, čak intimne odnose, zahtijeva podršku apsolutne većine zastupnika", ocijenio je šef države na izvanrednoj konferenciji za tisak.

U intervjuu nedavno objavljenom u praškom tisku, Klaus, poznat po svojem konzervatizmu, taj je zakon nazvao "tragičnom greškom". Zakon predviđa mogućnost nasljeđivanja imovine i podizanja djece, ali ne dozvoljava usvajanje.

Nedavno ispitivanje pokazuje da 62 posto Čeha odobrava legalizaciju istospolnih zajednica. Ta podrška pada na samo 18 posto što se tiče prava na usvajanje.

Češki zastupnici odbacili su dosad četiri puta legalizaciju istospolnih zajednica, prvi put 1998. godine, a posljednji u veljači 2005., s jednim glasom manjka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙