FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Milošević najveći krivac za nasilni raspad bivše Jugoslavije

WASHINGTON, 11. ožujka (Hina) - Američki State Department u svojojje reakciji na vijest o smrti Slobodana Miloševića naglasio da jebivši srbijanski čelnik najodgovorniji za nasilni raspad bivšeJugoslavije te za ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
WASHINGTON, 11. ožujka (Hina) - Američki State Department u svojoj je reakciji na vijest o smrti Slobodana Miloševića naglasio da je bivši srbijanski čelnik najodgovorniji za nasilni raspad bivše Jugoslavije te za ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"Milošević je bio najodgovornija osoba za nasilno komadanje bivše Jugoslavije u 90-ima, uključujući izbijanje dva strašna rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu", objavio je u priopćenju vršitelj dužnosti glasnogovornika State Departmenta Tom Casey.

State Department u svom priopćenju nije naveo Miloševićevu odgovornost za rat u Hrvatskoj.

Napominjući kako Milošević već dugo nije na vlasti, u priopćenju se navodi da "Sjedinjene Države podržavaju budućnost srbijanskog naroda u miru, sigurnosti, blagostanju i većoj integraciji u euroatlantsku zajednicu".

U priopćenju se podsjeća kako je Milošević bio pred Haškim sudom zbog strahota počinjenih sukobima na Balkanu 90-ih, te da se njegovo suđenje za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja rata te Ženevskih konvencija bližilo kraju.

"Sjedinjene Države ponavljaju svoju stalnu potporu Haškom sudu i njegovu radu", objavio je State Department.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je priopćila da je Milošević umro prije nego što mu je Haški sud mogao izreći presudu za zločine, ali i naglasila da je njegov proces unaprijedio međunarodnu pravdu.

"Milošević je možda izbjegao presudu, ali nije izmaknuo procesu pravde", rekao je Richard Dicker, dužnosnik HRW-a.

"Žrtve ratova na Balkanu zaslužili su dobiti svoju zadovoljštinu putem sudske presude, što neće nikad dobiti. Ali, Milošević je umro optužen, lišen svoje moći, i s dugim službenim popisom svojih zločina koji će ostati za buduće naraštaje", kazao je Dicker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙