FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski dužnosnici: Milošević nažalost nije doživio presudu za zločine

SALZBURG, 11. ožujka 2006. (Hina) - Smrt Slobodana Miloševića, koji jeu subotu pronađen mrtav u ćeliji Haškog suda, onemogućila je donošenjepresude za sve ono što je učinio tijekom svoje vladavine, izjavilo jeu subotu nekoliko europskih dužnosnika okupljenih na neformalnomsastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Salzburgu.
SALZBURG, 11. ožujka 2006. (Hina) - Smrt Slobodana Miloševića, koji je u subotu pronađen mrtav u ćeliji Haškog suda, onemogućila je donošenje presude za sve ono što je učinio tijekom svoje vladavine, izjavilo je u subotu nekoliko europskih dužnosnika okupljenih na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Salzburgu.

"Šteta što nije dočekao presudu za svoja zlodjela, etničko čišćenje i deportacije stanovništva na području bivše Jugoslavije, ali nadam se da će s njegovom smrću Srbija podvući crtu ispod svoje prošlosti te da će odgovarati preostali optuženici (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić, koji su još na slobodi", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Dodao je da je Milošević najodgovornija osoba za zločine na području bivše Jugoslavije.

"Ponekada je priroda brža od pravde", rekao je češki ministar vanjskih poslova Ciril Svoboda, a španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Moratinos je izrazio uvjerenje kako će Miloševiću suditi povijest, Srbija i međunarodna zajednica, ali da sada treba gledati naprijed u budućnost.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da je Milošević čovjek prošlosti koji je odgovoran za brojna kršenja ljudskih prava. Steinmeier je poručio kako Miloševićeva smrt ne smije spriječiti da se Europa i dalje zalaže za mir na Balkanu.

"Miloševićevom smrću završava se razdoblje jugoslavensko-balkanske katastrofe, a počinje trenutak europske perspektive za Balkan", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot rekao je da je šteta što se sudski proces nije mogao završiti do kraja, te da polazi od toga da je Milošević preminuo prirodnom smrću.

Javier Solana, visoki predstavnik Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost, rekao je da ga je Miloševićeva smrt pogodila jer je dugi niz godina imao vrlo komplicirane odnose s njim.

"Milošević je na vrlo intenzivan način bio dio mojeg života", rekao je Solana, koji je za vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine bilo glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza. Solana je dodao da Miloševićeva smrt može pomoći Srbiji da se okrene prema budućnosti, a na upit jednog novinara može li Haški sud zadržati svoju vjerodostojnost jer nije osigurao odgovorajuću medicinsku skrb, odgovorio: "Milošević je imao bolju liječničku njegu u zatvoru, nego mnogi od nas u životu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙