FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska će u pregovorima tražiti izuzeća za području ribarstva

BRUXELLES, 24. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska će u pregovorima s EU-omza područje ribarstva tražiti određena izuzeća kako bi se sačuvaotradicionalni ribolov, koji se ne uklapa u Zajedničku ribarskupolitiku EU-a, najavio je u petak u Bruxellesu voditelj radne skupineza ribarstvo Ivan Katavić.
BRUXELLES, 24. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska će u pregovorima s EU-om za područje ribarstva tražiti određena izuzeća kako bi se sačuvao tradicionalni ribolov, koji se ne uklapa u Zajedničku ribarsku politiku EU-a, najavio je u petak u Bruxellesu voditelj radne skupine za ribarstvo Ivan Katavić.

"U upravljanju bogatstvima mora mi ćemo usmjeravati napore da se kod prihvaćanja standarda zajedničke ribarske politike uvažavaju tradicionalne aktivnosti u ribolovu i tradicionalni alati, koji su specifični za Jadran", rekao je Katavić u Bruxellesu, gdje u petak održan uvodni eksplanatorni sastanak screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Da bi se izborila izuzeća potrebno je "imati mjeru" i pružiti valjane argumente, što znači da treba precizirati u kojem će se području izuzeće primjenjivati, budući da ne može biti trajna, koliko će ribara to obuhvaćati i koliko je to važno za pojedinu lokalnu zajednicu u socijalnom i ekonomskom smislu, kaže Katavić. Alati koji se koriste u Hrvatskoj su specifični, poput tramate, male obalne kočice koja se koristi za izlov gire, čak i uz samu obalu. To je neselektivan alat jer osim ciljane gire zahvaća i druge organizme, što smanjuje ribolovni potencijal. "Da bismo dobili mogućnost da koristimo tramatu, moramo argumentirati koje lokalne zajednice žive od te gire", ističe Katavić.

Zajednička ribarska politika EU-a obuhvaća upravljanje zajedničkim ribljim bogatstvima, upravljanje flotom, propise koji se dnose na inspekcije i kontrole, tržište, državne potpore te međunarodne sporazume

Zajednička ribarska politika EU-a u potpunoj je nadležnosti Europske komisije. Na temelju znanstevno utemeljenih podataka određuje se ukupno dopušten i održiv izlov, koji se onda dijeli na države članice prema dva kriterija - povijesno pravo i snaga flote.

Bilateralna faza screeninga za ribarstvo, na kojem će hrvatski predstavnici upoznati Europskom komisiju s razinom usklađenosti zakonodavstva, održat će se 29. ožujka.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙