FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljednji oproštaj od Josipa Vranića

ZAGREB, 22. veljače 2006. (Hina) - U svom kreativnom radu Josip Vranićizgradio je osebujan i prepoznatljiv fotografski izraz, vezan uzZagreb, ali i uz mnoge druge naše krajeve koji su mu se nudili kaoizvor fotografskih motiva, rekao je Vinko Šebrek, predsjednikFotokluba Zagreb na komemorativnoj sjednici u povodu smrti poznatogfotografa.
ZAGREB, 22. veljače 2006. (Hina) - U svom kreativnom radu Josip Vranić izgradio je osebujan i prepoznatljiv fotografski izraz, vezan uz Zagreb, ali i uz mnoge druge naše krajeve koji su mu se nudili kao izvor fotografskih motiva, rekao je Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb na komemorativnoj sjednici u povodu smrti poznatog fotografa.

Posljednji oproštaj od Josipa Vranića (BiH, Bileća, 1934.) koji je iznenada umro 20 . veljače u svom domu u Zagrebu, bio je danas na zagrebačkom krematoriju, a sinoć je u Fotoklubu Zagreb održana komemorativna sjednica.

Grafičku školu na odjelu fotografije u Zagrebu uz praktični rad u fotografskom atelijeru Foto Zaza završio je 1953.

Kao profesionalni fotograf bavio se primijenjenom fotografijom, najprije u Konzervatorskom zavodu Rijeka, a zatim u Muzeju grada Zagreba, od 1961. do 2000., do umirovljenja.

Primijenjenu fotografiju povezivao je s elementima suvremene umjetnosti. Tako je, snimajući spomenike kulture i arheološka nalazišta za muzeje, stvorio ne samo društveno-povijesna fotografska, već i fotografska umjetnička djela, napominje Šebrek.

Poznati su Vranićevi ciklusi Kovani cvjetovi, Ruho gornjogradske ulice, Kupa, Neretva i t.d.

Vranić je prošle godine primio Nagradu Oton Kučera Zagrebačke zajednice tehničke kulture za životno djelo.

Bio je predsjednik Fotokluba Zagreb od 1991. do 1997., te od 1996. do 2000. predsjednik Zagrebačkog foto-kino saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙