FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice o prosvjedima zbog karikatura: Poticanjem na mržnju gubi se kontrola

WASHINGTON, 12. veljače 2006. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice upozorila je u nedjelju da bi čelnici koji potiču nažestoke prosvjede protiv karikatura proroka Muhameda mogli izgubitikontrolu nad situacijom.
WASHINGTON, 12. veljače 2006. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice upozorila je u nedjelju da bi čelnici koji potiču na žestoke prosvjede protiv karikatura proroka Muhameda mogli izgubiti kontrolu nad situacijom.

"Ako vlade neće djelovati razumno, mogli bismo se naći suočeni s nekontroliranim bijesom", rekla je šefica američke diplomacije na američkoj tv-mreži ABC.

"Ako nastave s poticanjem na mržnju, mogu izgubiti kontrolu", dodala je Rice koja je u srijedu optužila sirijski i iranski režim da koriste polemiku izazvanu objavljivanjem karikatura proroka Muhameda za poticanje mržnje prema Zapadu.

Na pitanje o izjavama glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je rekao kako nema dokaza da su dvije zemlje potaknule i manipulirale masovne izljeve gnjeva zbog objavljenih karikatura u islamskom svijetu prošlog tjedna, Rice je ponovila svoje optužbe protiv Damaska i Teherana.

"Poznato je da Iran i Sirija šalju prosvjednike na ulice kada nešto žele reći. Bilo bi bolje da iranska vlada primjerice pozove stanovništvo da se ne pribjegava nasilju, umjesto što prijeti objavljivanjem karikatura o holokaustu. To bi bilo odgovorno", nastavila je.

"Bez obzira na uvredu, nasilje nije odgovor", naglasila je.

Državna tajnica osvrnula se i na prijetnju Teherana da će se povući iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT), ovisno o tome kakvu odluku o iranskom spornom nuklearnom programu u ožujku bude donijela Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA). Rice je ocijenila da bi povlačenje iz NPT-a samo dodatno pridonijelo izolaciji te zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙