FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Sirija i Iran potiču nasilje zbog karikatura

WASHINGTON,8. veljače(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Riceoptužila je u srijedu Siriju i Iran da potiču protuzapadnoraspoloženje muslimana i nasilne prosvjede u sporu oko karikaturaproroka Muhameda.
WASHINGTON,8. veljače(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice optužila je u srijedu Siriju i Iran da potiču protuzapadno raspoloženje muslimana i nasilne prosvjede u sporu oko karikatura proroka Muhameda.

Rice je na konferenciji za novinare nakon susreta s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u Washingtonu kazala kako nimalo ne sumnja da su Iran i Sirija iskoristile prigodu objavljenih karikatura proroka Muhameda "da raspaljuju raspoloženje i da to upotrijebe u svoje vlastite svrhe", dodajući kako bi ih svijet trebao upozoriti na to.

Rice je rekla kako nema isprike za nasilje koje je uslijedilo u muslimanskim zemljama nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u zapadnim novinama te kako ništa ne može opravdati paljenje diplomatskih objekata diljem svijeta.

Ministrica Livni je upozorila kako bi palestinska vlada koju bi vodio militantni Hamas mogla biti označena kao teroristička država, podložna sankcijama, ukoliko odbije priznati Izrael i ne odrekne se terorizma.

"Kada entitet, državu, vode teroristi to znači da će se ovaj entitet, ova vlast, ova država pretvoriti u terorističku državu", rekla je Livni na zajedničkoj konferenciji za novinare s Condoleezzom Rice.

Rice nije odgovorila na pitanje slažu li se Sjedinjene Države da bi vlada koju bi vodio Hamas zapravo značila uspostavu terorističke države podložne američkim sankcijama.

Upozoravajući da je Hamas teroristička organizacija Livni je kazala kako je neprihvatljivo tražiti od Izraela da poštuje sporazume između Izraela i Palestinaca dok druga strana ne priznaje čak ni pravo Izraela na postojanje.

SAD je najavio da će nastaviti novčano pomagati upravu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ali je u tijeku proces razmatranja buduće američke pomoći Palestincima nakon što je Hamas pobijedio na nedavnim parlamentarnim izborima i trebao bi voditi palestinsku vladu.

Rice je upitana da komentira izjavu vršitelja dužnosti izraelskog premijera Ehuda Olmerta da će Izrael zadržati svoja velika naselja na Zapadnoj obali i cijeli Jeruzalem kada bude iscrtao svoje stalne granice, ali da će odustati od dijelova Zapadne obale gdje živi većina Palestinaca.

Rice je rekla kako se američko stajalište o tom pitanju nije izmijenilo. "Nitko ne treba pokušati i jednostrano unaprijed odrediti rezultat sporazuma o konačnom statusu", rekla je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙