FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: donatori obećali 1,9 milijardi USD

ZAGREB/PEKING, 18. siječnja 2006. (Hina) - Međunarodna donatorskakonferencija o ptičjoj gripi, koja je u srijedu u kineskome glavnomgradu završila usvajanjem Pekinške deklaracije, uspjela je prikupiti1,9 milijardi američkih dolara za borbu protiv te bolesti.
ZAGREB/PEKING, 18. siječnja 2006. (Hina) - Međunarodna donatorska konferencija o ptičjoj gripi, koja je u srijedu u kineskome glavnom gradu završila usvajanjem Pekinške deklaracije, uspjela je prikupiti 1,9 milijardi američkih dolara za borbu protiv te bolesti.

Više od 600 izaslanika iz više od 100 zemalja i predstavnici 20 međunarodnih organizacija donijeli su u srijedu Pekinšku deklaraciju kojom se obvezuju provoditi koordinirane aktivnosti kako bi povećali spremnost za borbu protiv influence ptica i brzo reagiranje u slučaju pojave humane pandemijske influence, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva koje prati rad ministra Petra Čobankovića na skupu.

"Sretan sam što mogu objaviti da je ukupna svota koju je obećala međunarodna zajednica dosegla 1,9 milijardi dolara", kazao je povjerenik Europske komisije za zdravstvo Markos Kyprianou po završetku pekinškog skupa.

Od prikupljene svote, koja premašuje planiranih 1,5 milijardi dolara, Europska komisija osigurala je 250 milijuna dolara, Sjedinjene Države 340 milijuna a Japan 135 milijuna dolara, priopćilo je ministarstvo.

Svjetska banka, uz Europsku komisiju i kinesku vladu jedan od organizatora skupa, nadala se prikupiti barem 1,2 milijardi dolara.

Banka je, naime, procijenila da bi pandemija, ako bi potrajala godinu dana, stajala svjetsko gospodarstvo barem 800 milijardi dolara.

"Iznos zatražen od donatora malen je trošak u usporedbi s cijenom pandemije za koju nismo spremni", poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan video vezom sudionicima skupa.

Virus ptičja gripe H5N1 usmrtio je od 2003. godine, uglavnom u području istočne Azije, 79 osoba no posljednih dana u Turskoj je otkriveno 26 slučajeva oboljelih od te bolesti koja je odnijela živote četvero djece.

Hrvatsko ministarstvo izvijestilo je da je sudionik skupa, ministar poljoprivrede Petar Čobanković u srijedu predstavio hrvatska iskustva u sprečavanju širenja virusa ptičje gripe s divljih ptica na domaću perad.

Čobanković je najavio i da će Hrvatska zatražiti donaciju za borbu protiv ptičje gripe jer se nalazi u skupini zemalja s visokim rizikom od izbijanja ptičje gripe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙