FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija stala u obranu poziva Hamasu da dođe u Moskvu

ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Rusija je u petak stala u obranusvog poziva upućenog predstavnicima Hamasa da dođu u Moskvu,priopćivši da joj je cilj navesti Hamas da prizna Izrael, dokanalitičari smatraju da je ta odluka smiona ali rizična.
ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Rusija je u petak stala u obranu svog poziva upućenog predstavnicima Hamasa da dođu u Moskvu, priopćivši da joj je cilj navesti Hamas da prizna Izrael, dok analitičari smatraju da je ta odluka smiona ali rizična.

"Cijeli svijet govori Hamasu da oni moraju krenuti umjerenim putem jer s takvim radikalnim stajalištima neće daleko dogurati. Mi ćemo se založiti za promjenu stajališta Hamasa na sastanku s njihovim predstavnicima", izjavio je u petak posebni predstavnik ruskog ministra vanjskih poslova za Bliski istok Alekandr Kalugin, a prenijeli su ruski mediji.

"Mi ćemo podržati stajališta 'kvarteta' međunarodnih posrednika. To će biti signal Hamasu da mi očekujemo odgovor s njegove strane. Mi se zalažemo za to da oni poštuju ranije sporazume i da okončaju terorističke napade", dodao je.

Visoki dužnosnik Hamasa, Abu Marzuq, izjavio je u petak za arapsku satelitsku televizijsku postaju al-Jazeeru da bi Rusija mogla ispuniti vakuum na Bliskom istoku koji je nastao nakon neuspjeha američke politike posredovanja. Prema njegovim riječima, kako je prenijela RIA Novosti, vodstvo Hamasa veseli se posjetu Moskvi.

Potpredsjednik ruske vlade i ministar obrane Sergej Ivanov pak smatra da će međunarodna zajednica prije ili kasnije morati uspostaviti kontakt s militantnom palestinskom skupinom Hamas.

Namjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da pozove u Moskvu čelnike Hamasa, koji je pobijedio na palestinskim izborima u siječnju, odjeknula je na međunarodnoj pozornici kao eksplozija bombe. Rusija je prva od zemalja "kvarteta" za Bliski istok, u kojem su još SAD, EU i UN, koja je otvoreno priopćila da je spremna za dijalog s Hamasom. Ta je izjava dovela izraelsko-ruske odnose na rub najozbiljnije krize.

Putin je u četvrtak, tijekom službenog posjeta Madridu, najavio da će uskoro pozvati čelnike te organizacije u Moskvu. Ruski dnevnik Izvestija piše da je ta njegova najava senzacija, ali da se ne može reći da je u potpunosti neočekivana budući da je predsjednik prošle godine započeo politiku posebnog odnosa prema Palestini.

Upitan na konferenciji za novinare u Madridu zašto Rusija nije stavila Hamas na popis terorističkih organizacija, Putin je odgovorio da je najjednostavnije, ali ne i najučinkovitije "paliti mostove u politici". Polazeći od toga, Rusija se nije žurila proglasiti Hamas terorističkom organizacijom, dodao je. On je podsjetio da je Hamas došao na vlast u rezultatu demokratskih legitimnih izbora i rekao je da se mora poštivati izbor palestinskog naroda. Međutim, kako je nastavio, pritom se moraju tražiti rješenja koje odgovoraju onima koji su došli na vlast na palestinskim izborima, a da istodobno odgovaraju međunarodnoj zajednici i Izraelu.

Dok je reakcija Hamasa bila pozitivna, Sjedinjene Države zatražile su odmah od Rusije da obrazloži tu svoju inicijativu koju je Izrael nazvao "zabijanjem noža u leđa".

"Ta inicijativa je nož u leđa Izraelcima jer joj je cilj priznati međunarodni legitimitet jedne terorističke grupe. Mislim da joj se moramo usprotiviti svim načinima", rekao je ministar obrazovanja Meir Sheetrit za izraelski javni radio. On je istaknuo da Rusija, koja onemogućava održavanje slobodnih izbora u Čečeniji, ne bi trebala davati moralne poduke o legitimitetu Hamasa nakon održanih parlamentarnih izbora.

Analitičar Jevgenij Malačenko iz moskovskog Centra Carnegie smatra da poziv upućen Hamasu nije "ekstravagantan potez, ali je vrlo rizičan" te da se prije toga trebalo razgovarati s Izraelom. Ipak, on je rekao da se tako dolazi "do inicijative za mirno rješenje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙