FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vaclav Klaus: legalizacija istospolnih zajednica "tragična greška"

PRAG, 10. veljače 2006. (Hina/AFP) - Češki predsjednik Vaclav Klaus daoje u petak naslutiti da neće potpisati zakon o legalizaciji statusaistospolnih zajednica, nazvavši čak "tragičnom greškom" odlukuparlamenta koji je zakon već prihvatio.
PRAG, 10. veljače 2006. (Hina/AFP) - Češki predsjednik Vaclav Klaus dao je u petak naslutiti da neće potpisati zakon o legalizaciji statusa istospolnih zajednica, nazvavši čak "tragičnom greškom" odluku parlamenta koji je zakon već prihvatio.

"Taj je zakon po meni tragična greška", kazao je Klaus dnevniku Dnes, u intervjuu objavljenom prigodom treće obljetnice njegovog izbora za češkog predsjednika.

Klaus bi se trebao izjasniti o tom zakonu sljedećeg tjedna. Ako ga odbije potvrditi, bit će ponovno podnesen na glasovanje u donjem domu parlamenta, gdje će u tom slučaju za usvajanje biti potrebna apsolutna većina ukupnog broja zastupnika. Prilikom prvog glasovanja u prosincu, zakon je izglasan većinom nazočnih zastupnika.

Izazivajući prosvjede katoličke crkve, zakon predviđa nasljeđivanje i mogućnost podizanja djece, ali ne dozvoljava usvajanje. Ideja ima svoje pristaše i neprijatelje unutar svake parlamentarne stranke, osim kod vdemokršćana, koji se tome sistematski protive.

"Prosvjedujem kategorički protiv tih privilegija. Duboko sam uvjeren da nema nikakvog razloga da država pristane na takvo što", kaže Klaus i tvrdi da taj zakon favorizira homoseksualce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙