FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: HDSSB za razvoj obiteljskih gospodarstava

OSIJEK, 9. veljače 2006.(Hina) - Predsjednik Sekcije za poljoprivreduUdruge građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB)Branimir Šimić na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako suu Hrvatskoj, posebice u istočnom dijelu, obiteljska gospodarstvanositelji poljoprivredne proizvodnje na gotovo 90 posto zemlje te daupravo njima treba najviše pomoći kako bi do ulaska u EU bili spremniza tržišnu utakmicu.
OSIJEK, 9. veljače 2006.(Hina) - Predsjednik Sekcije za poljoprivredu Udruge građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) Branimir Šimić na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako su u Hrvatskoj, posebice u istočnom dijelu, obiteljska gospodarstva nositelji poljoprivredne proizvodnje na gotovo 90 posto zemlje te da upravo njima treba najviše pomoći kako bi do ulaska u EU bili spremni za tržišnu utakmicu.

Ocijenio je kako sadašnji sustav poticaja nije dobar zbog više razloga, među ostalim i zbog kašnjenja isplata pa poljoprivrednici trpe velike štete i napuštaju "slavonska sela, što nije cilj ni države ni lokalne zajednice".

Poticaji trebaju biti selektivni, kazao je Šimić i dodao da trebaju biti veći za kulture koje dobro uspijevaju na nekom području nego za područja gdje su prinosi slabiji jer je svrha proizvesti kvalitetno žito, kukuruz, uljenu repicu i drugo što će pridonijeti i preustroju u proizvodnji i potrebama tržišta".

Željko Kraljičak, pročelnik Ureda za gospodarstvo i poljoprivrednu proizvodnju Osječko-baranjske županije, istaknuo je kako "neisplaćeni poticaji u dogovoreno vrijeme utječu i na ekološku proizvodnju koja je velika prilika za Županiju, zbog čega dio proizvođača odustaje od te proizvodnje". Najavio je da se u "dogovoru sa strukom priprema proglašenje Županije čiste od GMO-a".

Pravna služba Udruge građana HDSSB-a izradit će prijedloge izmjena nekih zakonskih propisa koji sada koče razvoj kvalitetne poljoprivredne proizvodnje te će ih preko svojih nezavisnih zastupnika dostaviti u saborsku proceduru, istaknuto je.

Branimir Glavaš, predsjednik Izvršnog odbora HDSSB-a, izvijestio je kako se priprema program gospodarenja otpadom na najsuvremeniji način u svijetu jer, kako je rekao, "ni grad Osijek ni Županija ne će pristati na odbačene zapadne tehnologije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙