FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Jadranskoj regiji Slovenija samo promatrač?

LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Slovenija će po svoj prilici ostati samopromatrač u Jadranskoj regiji, sa sjedištem u Puli, koja je uponedjeljak u Veneciji promovirana potpisom deklaracije o njezinuosnivanju, u čemu su sudjelovali predstavnici lokalnih vlasti višedržava jadranskog bazena.
LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Slovenija će po svoj prilici ostati samo promatrač u Jadranskoj regiji, sa sjedištem u Puli, koja je u ponedjeljak u Veneciji promovirana potpisom deklaracije o njezinu osnivanju, u čemu su sudjelovali predstavnici lokalnih vlasti više država jadranskog bazena.

Službena potvrda o tome ne može se dobiti, no slovenski mediji u utorak sugeriraju da je za službenu Ljubljanu inicijativa koja uključuje regije "od Mletaka do Tirane" preširoka i da se radi o samo jednoj u nizu sličnih inicijativa.

Glasnogovornik slovenskog ministra vanjskih poslova Tadej Labernik potvrdio je za list "Primorske novice" da je u Veneciji bio prisutan "nižerangirani" predstavnik ministarstva u svojstvu "promatrača", iako su organizatori najavili samog ministra Dimitrija Rupela. U načelu Slovenija pozdravlja inicijativu. Osim toga, iako naklonjeni regionalnom povezivanju, inicijativu o osnivanju Jadranske euroregije nisu potpisali predstavnici triju slovenskih obalnih općina.

Slovenska diplomacija rezervirana je u pogledu inicijativa koje se potiču u vrijeme kad se Italija nalazi u predizbornom razdoblju pred biranje novog parlamenta i vlade, a uz to i pred Dan sjećanja na talijanski poslijeratni egzodus iz slovenskih i hrvatskih krajeva, koji će se u petak ponovo obilježiti u Trstu, te vjerojatno kao i lani obnoviti međudržavne, ali i stranačke polemike vezane uz optantske nekretnine i položaj manjina.

Uz to, slovenska diplomacija, kada je riječ o regionalnim inicijativama s Italijom, do sada je najviše interesa - iako uz uobičajenu suzdržanost - pokazivala prema Euroregiji u koju bi se uključila s talijanskom pokrajinom Friuli Giulia, hrvatskom Istarskom županijom, te austrijskom pokrajinom Koruškom. Ideji koju promovira guverner Friuli Giulije i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illy sadašnja je vlada desnog centra naklonjenija nego ranije vlade, koje je devedesetih godina u više navrata formirao sadašnji predsjednik države Drnovšek. Illy računa da bi se njome, povezivanjem s prirodnim zaleđem, ponovo preporodio Trst, dok službena Ljubljana smatra se da bi takva regija najbolje istaknula važan geostrateški položaj Slovenije. Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel više se puta susreo s Illyjem, s kojim ima dobre odnose, a jednom je izjavio da bi u takvu Euroregiju Slovenija željela ući kao cjelina i da bi sjedište te euroregije trebalo biti u Ljubljani.

Illy pak smatra da bi u slučaju osnivanja takve euroregije njeno sjedište moglo iz godine u godinu seliti u drugi grad, a ističe da bi njenim osnivanjem od Europske unije bilo moguće dobiti više sredstava iz fondova za ekonomsku i socijalnu koheziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙