FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog reformskog napretka SAD ukida pomoć Hrvatskoj

WASHINGTON, 7. veljače 2006. (Hina) - Sjedinjene Države će u 2007.ukinuti pomoć Hrvatskoj u okviru programa potpore istočnoeuropskimdemokracijama (SEED) ocjenjujući da je Hrvatska ostvarila dovoljanreformski napredak i da joj ta pomoć više nije potrebna.
WASHINGTON, 7. veljače 2006. (Hina) - Sjedinjene Države će u 2007. ukinuti pomoć Hrvatskoj u okviru programa potpore istočnoeuropskim demokracijama (SEED) ocjenjujući da je Hrvatska ostvarila dovoljan reformski napredak i da joj ta pomoć više nije potrebna.

Prijedlogom proračuna za 2007. koji je predsjednik George W. Bush u ponedjeljak uputio Kongresu pomoć, osim Hrvatske, neće više dobijati ni Bugarska i Rumunjska.

Razlog leži u činjenici da su te tri zemlje ostvarile dovoljan napredak u političkim i ekonomskim reformama te im ta pomoć, predviđena za zemlje u tranziciji, više neće biti potrebna.

Pomoć se ukida jer će "Rumunjska, Bugarska i Hrvatska 'diplomirati' na ovom programu", rekla je novinarima dužnosnica State Departmenta obrazlažući američki proračun za vanjsku politiku u 2007.

Hrvatska će u tekućoj 2006. dobiti američku pomoć od 15 milijuna dolara iz programa SEED za jačanje demokracije i privatnog ekonomskog sektora.

Proračunom je predviđena mogućnost da Hrvatska u 2007. dobije američku pomoć od 45.000 dolara za vojno obrazovanje i obuku uz uvjet da sa SAD-om potpiše sporazum o neizručenju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) poznat kao sporazum "članak 98".

"Ako odluči potpisati sporazum Hrvatska će dobiti pomoć, a ako ne onda neće", rekla je dužnosnica State Departmenta koja je zatražila da ne bude imenovana. Prema njezinim riječima, jednako vrijedi i za pomoć za vojno obrazovanje i obuku od 49.000 dolara planiranu za tekuću godinu.

Programom SEED-a je predviđen nastavak pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i SCG u ukupnom iznosu od blizu 274 milijuna dolara što je znatno manje nego 357 milijuna predviđenih za 2006.

Samo Kosovo će u 2007. dobiti nešto više sredstava, odnosno 79 milijuna dolara u odnosu na 74 milijuna dolara u 2006.

U ukupnom iznosu pomoći iz SEED-a sadržana je i pomoć za regiju od 46,4 milijuna dolara predviđena za obnovu veza među zemljama jugoistočne Europe, borbu protiv AIDS-a, financiranje prekogranične borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i korupcije te za regionalne misije OESS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙