FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada objavila javni poziv za kandidata za dječjeg pravobranitelja

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Vlada je danas u tiskanim medijimaobjavila javni poziv za prijavu kandidata na dužnostpravobranitelja/ice za djecu, budući da je već drugi predloženikandidat za tu dužnost prošloga tjedna povukao kandidaturu.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Vlada je danas u tiskanim medijima objavila javni poziv za prijavu kandidata na dužnost pravobranitelja/ice za djecu, budući da je već drugi predloženi kandidat za tu dužnost prošloga tjedna povukao kandidaturu.

Vlada je 24. siječnja utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Josipa Strmotića, voditelja MUP-ova Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije, na dužnost dječjeg pravobranitelja, no i prije nego je taj prijedlog došao u Hrvatski sabor, Strmotić je (prije pet dana) iz osobnih razloga povukao kandidaturu.

Iako je, uz Strmotićevu, zaprimila 15-tak kandidatura za dječjeg pravobranitelja, Vlada je ipak odlučila objaviti javni poziv, sukladno prošlotjednoj najavi njezina glasnogovornika Ratka Mačeka da će nakon što razmotri postoji li među tim kandidatima netko tko referencama i stručnošću zadovoljava visoke kriterije za tu dužnost, Vlada odlučiti hoće li Hrvatskom saboru predložiti imenovanje jednog od njih ili raspisati javni poziv.

Nakon što je Sabor prije više do tri mjeseca, na njezin zahtjev, razriješio dotadašnju pravobraniteljicu Ljubicu Matijević-Vrsaljko, čelno mjesto Ureda pravobranitelja za djecu ostalo je upražnjeno.

U studenome prošle godine Vlada je na tu dužnost predložila Kseniju Butorac, no i ona je povukla svoju kandidaturu, nakon što se njezinu imenovanju usprotivila većina saborskih klubova zastupnika.

U javnom pozivu za prijavu kandidata za pravobranitelja/icu za djecu stoji da na tu dužnost može biti imenovana osoba koja je hrvatski državljanin s visokom stručnom spremom, s najmanje deset godina radnog iskustva, te da je osobnim zalaganjem poznata javnosti u području promicanja prava i zaštite djece.

Pravobraniteljom/icom ne može biti imenovana osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo.

Prijave, uz koje obvezno treba priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju navedenih uvjeta, moraju se dostaviti u idućih 15 dana, na adresu Tajništva hrvatske Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙