FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vidović poziva Vladu da predloži nove kandidate za pravobranitelja za djecu

ZAGREB,2. veljače(Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za obitelj,mladež i šport Davorko Vidović pozvao je danas Vladu da Hrvatskomsaboru i Odboru što prije predloži dva do tri kandidata zapravobranitelja na djecu, kako bi se među njim izabrao onajnajstručniji i tako razriješio problem nakon što je Vladin kandidat zadječjeg pravobranitelja Josip Strmotić povukao kandidaturu.
ZAGREB,2. veljače(Hina) - Predsjednik saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport Davorko Vidović pozvao je danas Vladu da Hrvatskom saboru i Odboru što prije predloži dva do tri kandidata za pravobranitelja na djecu, kako bi se među njim izabrao onaj najstručniji i tako razriješio problem nakon što je Vladin kandidat za dječjeg pravobranitelja Josip Strmotić povukao kandidaturu.

"Vlada ima mehanizme i načine da izvrši provjere kandidata i taj posao učini što je moguće kvalitetnije, da Saboru predloži dva do tri kandidata i da Sabor izvrši izbor", rekao je Vidović novinarima u Saboru.

Nakon što Vlada predloži kandidate, dodao je, Odbor bi sa svakim od njih trebao razgovarati, a kandidati bi predstavili sebe i svoje programe, na temelju čega bi se utvrđivalo jesu li te osobe podobne za obnašanje dužnosti pravobranitelja.

Lošim ocjenjuje praksu Vlade da kandidira osobe samo na temelju šturog životopisa, već, ističe, treba obaviti sve provjere kako bi se utvrdilo da kandidati nemaju "nikakve mrlje u svojoj profesionalnoj biografiji".

"Bez obzira što ovoga trenutka nemamo popunjeno mjesto pravobranitelja, najvažnije je očuvati punu zaštitu i sigurnost djece", naglasio je Vidović.

Važno je, ističe, da Vlada ide s prijedlogom i osobom koja neće biti ni na koji način upitna, da se ne vodi političkim, već isključivo stručnim kriterijima.

Ne zna, kaže, razloge koji su Strmotića motivirali da povuče kandidaturu, te ne želi komentirati napise na jednom internetskom portalu da je Strmotić to učinio nakon što ga je Sindikat policije optužio za maltretiranje i šikaniranje policajaca.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić novinarima u Saboru je izjavila da je Strmotić odluku o povlačenju kandidature donio na vlastiti zahtjev, ali i dodala da činjenica da je ovo već drugi put da kandidat za pravobranitelja povlači kandidaturu nije dobra za pravobraniteljstvo u Hrvatskoj.

Upitana što činjenica da Vlada između 15-ak kandidata odabere onoga koji potom povuče kandidaturu govori o radu Vlade, Nikolić je odgovorila da se to mora pitati Vladu. Kazala je tek da nije dobro za Ured pravobranitelja za djecu da toliko dugo nema čelnog čovjeka.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček u telefonskoj je izjavi saborskim novinarima ponovio da je Strmotić kandidaturu povukao na vlastiti zahtjev, te najavio da će Vlada razmotriti da li među ostalim kandidatima postoji netko "tko svojim referencama, stručnošću i dosadašnjim radom zadovoljava visoke kriterije".

"Ako to neće biti tako, raspisat će se novi javni poziv za mjesto pravobranitelja za djecu", najavio je Maček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙