FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki dužnosnik ne isključuje sankcije Iranu i izvan UN

ZAGREBS, 6. veljače 2006. (Hina) - Visoki američki dužnosnik uponedjeljak je rekao kako nije isključena mogućnost da se protiv Iranaproglase sankcije i izvan okvira Ujedinjenih naroda ako ne uspijenijedan drugi mehanizam kontrole njegova nuklearnog programa.
ZAGREBS, 6. veljače 2006. (Hina) - Visoki američki dužnosnik u ponedjeljak je rekao kako nije isključena mogućnost da se protiv Irana proglase sankcije i izvan okvira Ujedinjenih naroda ako ne uspije nijedan drugi mehanizam kontrole njegova nuklearnog programa.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska i azijska pitanja Kurt Volker izjavio je kako bi Zapad trebao surađivati s UN, ali nije isključio nijednu mogućnost u slučaju da Teheran nastavi obogaćivati uran.

"Može se dogoditi da postignemo dogovor s UN o sankcijama protiv Irana ako nastavi odbijati svaku suradnju s međunarodnom zajednicom i ako nastavi obogaćivati uran na svojem teritoriju, što može značiti samo to da provodi program razvoja nulearnog oružja", kazao je Volker tijekom posjeta Bruxellesu.

"Ako UN to ne učine (proglase sankcije), mislim da si treba postaviti pitanje 'Što učiniti?', jer je prijetnja vrlo ozbiljna", dodao je.

"Mislim da ne postoji pravna prepreka za EU, SAD ili nekog drugog da nametnu sankcije zemlji poput Irana", rekao je Volker.

"To je pitanje izbora koji su SAD već odavno napravile, a koji EU ima puno pravo napravit", zaključio je.

Međutim, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je, na početku dvodnevnog posjeta Grčkoj, ponovo upozorio međunarodnu zajednicu da ne prijeti Iranu zbog njegovog nuklearnog programa i pozvao na nastavak pregovora.

"Mislim da je u ovom trenutku važno ne nagađati o tome što će se dogoditi i, što je još važnije, ne prijetiti", rekao je Lavrov u komentaru izjave američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda da mogućnost vojne intervencije protiv Irana mora ostati otvorena, objavljene u jednom njemačkom dnevniku.

Podsjetio je kako je IAEA donijela određene odluke i o tome izvijestila VS UN, koje "u bliskoj budućnosti neće poduzimati ništa".

"Postoji suradnja s Iranom koja se mora nastaviti i izbjegavati bilo kakva dinamična rješenja", kazao je Lavrov nakon razgovora s grčkim ministrom vanjskih poslova.

Kina je također u ponedjeljak ponovila stajalište da u odnosu na Iran ustraje na diplomatskom rješenju krize.

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing koji boravi u službenom posjetu Norveškoj, u Oslu je pozvao na nastavak diplomatskih napora u cilju razrješenja problema oko iranskog nuklearnog programa.

"Diplomatsko rješenje u svačijem je interesu. I dalje s iranskim kolegama radimo na nastavku pregovora", rekao je Li.

No podsjetio je na kratkoću vremena do ožujka, kad bi se cijeli problem mogao pojaviti pred Vijećem sigurnosti UN.

"Vremena je sve manje, ali nastavimo raditi, kako bismo iskoristili svaki trenutak, svaki dan, svaki sat", rekao je Li nakon sastanka s norveškim ministrom vanjskih poslova Jonasom Gahrom Stoereom.

Službeni Iran sa svoje je strane objavio da je odlučio nastaviti s obogaćivanjem urana te prekida pojačane inspekcije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Tajnik vrhovnog vijeća iranske nacionalne sigurnosti Ali Larijani upoznao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) s odlukom Irana da nastavi obogaćivanje urana.

Vlada u Teheranu u nedjelju je već objavila da prekida sustav pojačanih inspekcija IAEA-e svojeg nuklearnog programa, nakon subotnje odluke IAEA-e da cijelu stvar prijavi Vijeću sigurnosti tražeći od Irana obustavu svih osjetljivih nuklearnih aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙