FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran lobira u Kini protiv sankcija Vijeća sigurnosti

ZAGREB/PEKING, 26. siječnja 2006. (Hina) - Iranski pregovarač zanuklearna pitanja Ali Laridžani želi Kinu privoljeti da ne podržisankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje bi IslamskojRepublici, zbog njezina nuklearnog programa, želio nametnuti Zapad,javljaju u četvrtak mediji.
ZAGREB/PEKING, 26. siječnja 2006. (Hina) - Iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani želi Kinu privoljeti da ne podrži sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje bi Islamskoj Republici, zbog njezina nuklearnog programa, želio nametnuti Zapad, javljaju u četvrtak mediji.

Australski Sydney Morning Herald podsjeća u četvrtak da je iranski pregovarač stigao u posjet Pekingu dan nakon što je zaprijetio da će Iran, bude li prijavljen Vijeću sigurnosti, nastaviti sve dobrovoljno prekinute aktivnosti, a posebice obogaćivanje urana u civilne svrhe.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Europskoj uniji žele da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prijavi Iran Vijeću sigurnosti UN-a zbog navodnog programa razvoja nuklearnog oružja.

Rješenje za izlazak iz krize ponudila je Rusija u srijedu prijedlogom da za potrebe Irana obogaćuje uran na ruskome tlu.

Kina je u četvrtak pozdravila taj prijedlog kao dobar pokušaj izlaska iz krize. Službeni Peking već je naznačio da je skloniji diplomatskim naporima nego sankcijama. No, iako se Peking tradicionalno protivi sankcijama, analitičari tvrde kako je vjerojatnije da će se pri glasovanju suzdržati nego li posegnuti za vetom na što ima pravo kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

U srijedu je SAD upozorio da bi ugovor o nuklearnoj suradnji s Indijom mogao biti doveden u zastoj ako Kina ne bude glasovala idućeg mjeseca protiv Irana na sastanku IAEA-e u Beču.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom vetom (Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, SAD), te još i Njemačka u ponedjeljak će u Londonu pokušati nadvladati međusobne razlike prije hitnog sastanka odbora IAEA-e 2. veljače u Beču.

Iran tvrdi da ne teži razvoju atomske bombe već ima pravo obogaćivati uran u energetske svrhe, a ruski plan obogaćivanja urana u Rusiji trebao bi se "finalizirati" razgovorima u Moskvi 16. veljače, dva tjedna nakon predviđenog sastanka IAEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙