FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 6. veljače

ZAGREB, 5. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 6. veljače.
ZAGREB, 5. veljače 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 6. veljače.

BERLIN - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj gdje će se sastati sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom, dužnosnicima njemačkog MVP-a Gernotom Erlerom i Guentherom Gloserom, predsjednikom Odbora za europska pitanja Bundestaga Matthiasom Wissmannom te voditeljem Uprave za vanjsku politiku u Uredu kancelarke Christophom Heusgenom.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primit će predsjednika Narodnog sobranja Republike Bugarske Georgija Pirinskog koji će boraviti u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Razgovori između dvojice predsjednika parlamenata i njihovih izaslanstava odvijat će se prvenstveno u svjetlu priključenja Hrvatske i Bugarske Europskoj uniji, te članstva u NATO-u, koje je Bugarska ostvarila 29. ožujka 2004. godine. Šeks i Pirinski dat će nakon susreta izjave za novinare (Hrvatski sabor, Plavi salon, 10:45 sati). Izaslanstvo bugarskog parlamenta također će primiti premijer Ivo Sanader, a razgovarat će i s članovima saborskog Odbora za europske integracije.

BEOGRAD - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovat će u Beograd gdje će razgovarati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, predsjednikom nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem i ministrom obrane SCG Zoranom Stankovićem. Također bi se trebala sastati sa specijalnim tužiteljem za ratne zločine Vojislavom Vukčevićem. Puna suradnja SCG s Haškim sudom jedan od uvjeta EU za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Del Ponte nakon Beograda putuje u Sarajevo.

VENECIJA - Predstavnici lokalnih vlasti iz šest jadranskih država (Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Albanije) okupit će se na međunarodnoj konferenciji kako bi potpisali zajedničku deklaraciju o osnivanju Jadranske euroregije nakon što su u studenome 2004. u talijanskom Termoliju potpisali Protokol o osnivanju te euroregije. U novu euroregiju ući će jadranske regije šest navedenih država. Euroregija, shodno potpisanom sporazumu, djelovat će u cilju jačanja stabilnosti, promicanja održivog razvoja, stvaranja gospodarske i društvene kohezije, integraciji jadranskih zemalja u Europsku uniju, te jačanju suradnje u okviru projekata Europske unije. Očekuje se da će na konferenciji biti usvojen Statut nove jadranske euroregije.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović sastat će se s posebnim izaslanikom Europske unije za crnogorski referendum Miroslavom Lajčakom koji bi ga trebao izvijestiti o napretku u pregovorima vlasti i oporbe oko usuglašavanja uvjeta referenduma o neovisnosti Crne Gore.

BEOGRAD - Nastavlja se suđenje 13-orici optuženih za atentat na premijera Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal, a prema očekivanju, u nastavku dokaznog postupka trebao bi biti prezentiran vještački nalaz Instituta za kriminalistiku iz Wiesbadena, o položaju premijera i njegovog tjelohranitelja u trenutku atentata.

OTTAWA - Čelnik Konzervativne stranke Stephen Harper prisegnut će za kanadskog premijera. Kanađani su na izborima krajem siječnja izabrali svoju prvu konzervativnu vladu u posljednjih 12 godina, ali joj nisu dali dovoljnu većinu da može bez pomoći partnera provesti svoj plan smanjenja poreza, većeg ulaganja u obranu i uspostave boljih veza s Washingtonom.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Veselinu Šljivančaninu, Miroslavu Radiću i Mili Mrkšiću pred ICTY-em.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u RH Milanu Martiću pred ICTY-em.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

BERLIN - U Njemačkoj počinje najveći prosvjed zaposlenika u javnim službama u posljednjih 14 godina. U saveznoj pokrajini Baden-Wuerttembergu u ponedjeljak sa štrajkom počinju komunalni radnici, medicinske sestre, liječnici i odgajateljice. Prosvjeduje se protiv najava da će se radni tjedan zaposlenicima u javnim službama povećati na 40 sati.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović, Duška Gerić Koren

Navečer: Domagoj Janković

Tel: **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙