FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

KRALJEVICA - Brod "Vučedolska golubica" namijenjen riječnoj plovidbi, pretežno po Dunavu, porinut je danas u brodogradilištu Kraljevica. "Vučedolska golubica" je prvi brod za unutarnje vode izgrađen u hrvatskim brodogradilištima. Matična luka bit će mu Vukovar, a koristit će se za ophodnju i nadzor plovnog puta i plovidbe na rijekama tijekom cijele godine. Cijena izgradnje je 10 milijuna kuna, a novac je osiguralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka iz državnog proračuna. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta istaknuo je da je to 13. brod izgrađen u hrvatskim brodogradilištima u protekle dvije godine čiji su troškovi izgradnje potpuno pokriveni iz državnog proračuna ili djelomično subvencionirani. Za tu namjenu utrošeno je 350 milijuna kuna.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas ugovor o darovanju kuće Toniju Vlahu, stopostotnome hrvatskom ratnom vojnom invalidu prve skupine. Jadranka Kosor tom je prigodom rekla da je kuća potpuno prilagođena potrebama stopostotnih invalida, a vrijednost joj je oko 800.000 kuna. Kuća ima površinu oko 140 četvornih metara, a izgrađena je na zemljištu površine oko 800 četvornih metara. "Izgradnjom stambenih objekata za preostalu trojicu vojnih invalida taj će se posao privesti kraju za sve ratne vojne invalide prve skupine", istaknula je.

KOPRIVNICA - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) priopćila je danas kako je poslala pismeni zahtijev glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i Vladi za podizanje optužnice protiv generala bivše JNA Blagoja Adžića i Veljka Kadijevića, za zlodjela počinjena u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. "Nedopustivo je da generali Adžić i Kadijević ni na jedan način dosad nisu odgovarali, pa čak ni po tzv. zapovjednoj odgovornosti", navodi u priopćenju Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. S tim u vezi Udruga podsjeća kako su Adžić i Kadijević, među ostalim, istaknuti i u optužnici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu protiv Slobodana Miloševića.

SPLIT - Prvaci splitskoga SDP-a zatražili su danas da se u Splitu raspišu izbori jer se nakon posljednjih izbora u tom gradu, kako su ustvrdili, dogodila velika prevara birača. Predsjednik Gradskog odbora SDP-a i saborski zastupnik Marin Jurjević rekao je kako je prije izbora bio sklopljen tajni dogovor članova HSU-a, koji je bio u koaliciji sa SDP-om, i HDZ-a. "Dva igrača HSU-a u našem dresu igrala su za protivničku momčad. To je u nogometu lažiranje utakmice, i takva se utakmica poništava. U politici, nažalost, takvo je ponašanje legalno, ali bi se trebalo sankcionirati na temelju Zakona o korupciji", rekao je Jurjević na konferenciji za novinare. Ante Kriletić i Miljenko Boban iz HSU-a istupili su iz koalicije sa SDP-om na samoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća i time omogućili Zvonimiru Puljiću iz HDZ-a, protiv kojega je glasovalo 83 posto Splićana, da postane gradonačelnik, ustvrdio je Jurjević.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas održan regionalni sastanak HNS-a za Dalmaciju, na kojemu se razgovaralo o predstojećim izborima za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije i strategiju HNS-a. Nakon završetka sastanka predsjednica HNS-a Vesna Pusić, izjavila je na konferenciji za novinare kako su ponovljeni izbori u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rezultat trgovine mandatima, protiv čega je HNS od samog početka. "Mi smo prvi otvorili temu trgovine mandata i njihova zakonskoga onemogućavanja, jer odgovornost u politici mora dobiti ime i prezime", kazala je Pusić. "Jedini način da se zatvori tržište trgovine vijećničkim mandatima jesu neposredni izbori", ocijenila je Pusić.

RIJEKA - SDP je danas održao proširenu sjednicu Županijskog odbora Primorsko-goranske županije, na kojoj je raspravljano o načinima unutarnjeg preuređenja stranke za ostvarenje što boljih rezultata na sljedećim parlamentarnim izborima. Osim članova Županijskog odbora SDP-a, na sjednici su bili i predstavnici vlasti u općinama i gradovima na području županije, članovi Izvršnog i središnjeg odbora SDP-a. Na konferenciji za novinstvo nakon sjednice, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio da će ovaj skup označiti početak preustroja stranke kako bi bila bolja i učinkovitija.

BJELOVAR - U Gudovcu u blizini Bjelovara otvoren je Drugi pčelarski sajam, jedini specijalizirani sajam pčelara u Hrvatskoj, na kojemu sudjeluju 62 pčelara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je 20 posto više u odnosu prema prošloj godini. Sajam je pred okupljenim pčelarima i čelnicima Hrvatskoga saveza pčelara, koje je vodio predsjednik Martin Kranjec, otvorio pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić. On je napomenuo da u pregovorima s Europskom unijom treba izboriti i što bolju poziciju za hrvatske pčelare zbog iznimne konkurencije na europskom tržištu. Bračić je također rekao da Hrvatska s 10.000 do 12.000 pčelara, četrdesetak pčelarskih tvrtki i 220.000 pčelinjih zajednica i tri klimatska područja ni približno nije iskoristila mogućnosti proizvodnje meda, točnije, prema stručnim procjenama, iskoristila je samo tri do pet posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙