FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanci bježe s poprišta najžešćih napada u posljednjih nekoliko mjeseci

ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Stotine afganistanskih seljakapobjeglo je iz svojih domova uslijed najžešćih sukoba talibana iameričkih snaga potpomognutih afganistanskim vojnicima u posljednjihnekoliko mjeseci, objavili su službeni izvori.
ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Stotine afganistanskih seljaka pobjeglo je iz svojih domova uslijed najžešćih sukoba talibana i američkih snaga potpomognutih afganistanskim vojnicima u posljednjih nekoliko mjeseci, objavili su službeni izvori.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je u četiri odvojena incidenta u provincijama Kandahar i Helmand u petak poginulo 28 osoba, uključujući lokalnog guvernera i trojicu policajaca.

Dužnosnici kažu da je u borbama sudjelovalo više od 200 talibanskih pobunjenika. Poginulo ih je 20, a isto toliko i ranjeno.

Prema dpa, talibani su u petak navečer napali vladin ured u okrugu Musa Qala u provinciji Halmand, i ubili mulu Abdula Qudoosa i ranili njegova tri tjelohranitelja. U istoj provinciji, u okrugu Sangin također su do petka navečer trajali sukobi koji su izbili u četvrtak, kao i borbe između talibana i afganistanske policije u okrugu Nawzad.

Dpa navodi da su u provinciji Kandahar dva civila poginula, a tri ozlijeđena kada je u subotu ujutro eksplodirala daljinski aktivirana bomba. Taj napad dogodio se samo dan nakon što su tri afganistanska vojnika i vozač ubijeni u provinciji Host u dva napada bombaša samoubojica na vojne kontrolne točke.

Provinciju Halmand preplavili su afganistanski pobunjenici nakon što su američke snage i njihovi afganistanski saveznici srušili talibanski režim krajem 2001. godine, a radi se i o središtu uzgoja i trgovine opijumom, objavila je agencija Reuters.

Nekoliko tisuća britanskih vojnika trebalo bi ove godine stići u Halmand u sklopu širenja misije NATO-a u Afganistanu. Sjedinjene Države predvode posebne snage, uglavnom sastavljene od američkih vojnika, kojima je glavni cilj borba protiv pobunjenika i hvatanje talibanskih vođa, prenosi Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙