FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za zločin u Srebrenici pred Sudom BiH

SARAJEVO,3. veljače 2006.(Hina) - Jedanaestorica bosanskih Srbaizjasnila su se u petak pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivipo optužnici koja ih tereti za ratne zločine počinjene na područjuSrebrenice u srpnju 1995. godine.
SARAJEVO,3. veljače 2006.(Hina) - Jedanaestorica bosanskih Srba izjasnila su se u petak pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za ratne zločine počinjene na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Predmet "Mitrović i ostali" prvi je slučaj procesuiranja zločina u Srebrenici pred državnim sudom BiH čiji je Odjel za ratne zločine utemeljen kao dio strategije okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sud BiH u prosincu 1995. godine potvrdio je optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika policijskih postrojbi Republike Srpske.

Optužnica ih tereti za pomaganje u pripremi i izvršenju genocida, odnosno za zločine počinjene u selima Kravice i Sandići u blizini Bratunca gdje je nakon okupacije Srebrenice između 10. i 19. srpnja 1995. godine ubijeno mnogo zarobljenih Bošnjaka.

Tijekom prvog pojavljivanja pred američkim sucem Richardom Gebeleinom, Brano Đinić, Velibor Maksimović i Risto Medan su se izrijekom izjasnili da nisu krivi dok su preostala osmorica optuženih izjavila da optužnicu nisu razumjela.

Sudac je takve izjave protumačio kao očitovanje da se ne osjećaju krivima.

Neki od optuženih poput Milenka Trifunovića požalili su se da optužnicu nisu razumjeli jer im nije dostavljena na materinjem jeziku pa su tražili da im se svi materijali ubuduće dostavljaju na srpskom.

Tužitelj Ibro Bulić reagirao je tvrdnjom da je tijekom istražnog postupka bilo sasvim jasno da optuženi razumiju jezik na kojemu se s njima komuniciralo te da su takve primjedbe potpuno neutemeljene.

Novo ročište u ovom slučaju zakazano je za 10. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙