FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka po prvi puta ostvarila višak u vanjskoj trgovini

PRAG, 2. veljače 2006. (Hina/CTK) - Češka je vrlo vjerojatno u 2005.izvezla više roba nego što ih je uvezla po prvi put u svojojpovijesti, kazali su analitičari u sklopu ankete od strane češkenovinske agencije.
PRAG, 2. veljače 2006. (Hina/CTK) - Češka je vrlo vjerojatno u 2005. izvezla više roba nego što ih je uvezla po prvi put u svojoj povijesti, kazali su analitičari u sklopu ankete od strane češke novinske agencije.

U vanjskotrgovinskoj bilanci Češke prošle je godine ostvaren višak od gotovo 40 milijardi čeških kruna (1,39 milijardi eura), uglavnom zahvaljujući izvozu vozila. Usporedbe radi, godinu ranije zabilježen je manjak iznad 20 milijardi kruna.

Za ovu godinu, analitičari predviđaju da će višak dosegnuti do 76 milijardi čeških kruna.

Češki statistički ured (CSU) objavit će podatke o inozemnoj trgovini za prosinac i cijelu prošlu godinu krajem tjedna. Trgovinski višak te zemlje u prvih 11 mjeseci iznosio je 46 milijardi čeških kruna.

Višak ostvaren u prošloj godini pokazuje uspjeh češke industrije i izvoznika na tržištima Europske Unije, unatoč brzom jačanju češke valute, kazali su ekonomisti.

Proizvodnja i izvoz porasli su u 2005. zahvaljujući tekućim inozemnim ulaganjima u Češku, kazao je David Marek iz Patria Finance. Troškovi plaća razvijaju se u povoljnom smjeru, potražnja u ostalim srednjoeuropskim zemljama brzo raste, a perspektive su dobre i za eurozonu, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙