FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Gorica: HDZ odbacio optužbe SDP-a i HNS-a

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Tajnik velikogoričkog HDZ-a AnteŠimunović odbacio je danas optužbe SDP-a i HNS-a na račun HDZ-a zapolitičku trgovinu mandatima te poručio da se u HDZ-u ne boje izbora.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Tajnik velikogoričkog HDZ-a Ante Šimunović odbacio je danas optužbe SDP-a i HNS-a na račun HDZ-a za političku trgovinu mandatima te poručio da se u HDZ-u ne boje izbora.

Nećemo se dati izigrati i inzistirat ćemo na poštivanju izbornih rezultata, a ne da se vlast uzurpira političkom trgovinom, rekao je Šimunović.

Podsjetio je da je HDZ na prošlim izborima ostvario najbolji rezultat dobivši 38 posto glasova, odnosno 12 vijećničkih mandata, dok SDP i HNS zajedno imaju devet mandata.

Taj podatak dovoljno govori, poručio je Šimunović.

Ocijenio je kako je vrijeme za prinicpijelne i moralne činove bilo prije četiri i pol mjeseca kada je vladajuća koalicija izgubila većinu jer je HSP-ovac Ivan Brdek podnio ostavku na dužnost člana Poglavarstva i prešao u nezavisne vijećnike. Bio im je dobar kada su eksperimentirali (s tri HSP-ova vijećnika u koaliciji), a nakon što im je Brdek odbio podršku zbog koje su izgubili većinu više im nije bio dobar, rekao je Šimunović.

Ustvrdio je kako nije istina da Središnji državni ured za upravu nije dao svoje mišljenje u tom slučaju. Citirao je odgovor prema kojem Brdekova ostavka na vijećnički mandat nije proizvela pravni učinak, jer je njegov mandat u predstavničkom tijelu na dan podnošenja ostavke mirovao, pa prema tome miruju sva prava, kao i pravo na ostavku.

Podnošenje ostavki predstavnika SDP-a i HNS-a nazvao je smiješnom paradom i dodao da takav institut po zakonu nije poznat, već se prema proceduri na sjednici gradskog vijeća glasuje o povjerenju. Očito je namjera bila pokazati principijelnost u trenutku kada je očito da Velika Gorica nema proračuna za 2006., obzirom da su prošle dvije sjednice Gradskog vijeća održane sa svega 13 od 27 vijećnika, budući je sa zaštitarima spriječen dolazak oporbenih vijećnika (12 HDZ-a, 1 TDS-a i nezavisnog vijećnika Ivana Brdeka), ocijenio je Šimunović.

Istaknuo je da je mišljenje stručnjaka potvrdilo što su u HDZ-u tvrdili i ranije, a to je da mandat pripada vijećniku, da u Hrvatskoj, kao ni u ostalim demokratskim zemljama ne postoji institut imperativnog mandata. Prema tome, ni birači ne mogu opozvati izabranog vijećnika, a kamo li da takvu mogućnost ima politička stranka.

Od Velike Gorice koji je u protekle četiri godine HDZ-ova mandata bio grad prosperiteta sada je stvoren slučaj, a to možemo zahvaliti Toninu Piculi SDP-u i koalicijskim partnerima. Bio je to eksperiment pet raznorodnih stranaka koje su sklopile koalicijski sporazum samo s jednim ciljem - rušenja HDZ-a s vlasti u Velikoj Gorici, rekao je Šimunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙