FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi lokalni izbori zbog bianco ostavki

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Državni tajnik Središnjeg ureda zadržavnu upravu Antun Palarić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboruda će Vladi predložiti raspuštanje predstavničkih tijela iraspisivanje novih izbora u jedinicama lokalne i područne samoupraveza koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bianco ostavkivijećnika.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Državni tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu Antun Palarić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će Vladi predložiti raspuštanje predstavničkih tijela i raspisivanje novih izbora u jedinicama lokalne i područne samouprave za koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bianco ostavki vijećnika.

"Predložit ću Vladi raspuštanje predstavničkih tijela, imenovanje povjerenika i raspisivanje novih izbora kako bi se na principijelan način razriješila politička kriza u pojedinim jedinicama lokalne samouprave", izjavio je Palarić na početku rasprave o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Napomenuo je da je Vlada, zbog slučajeva u predstavničkim tijelima Velike Gorice te Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije gdje se vlast formirala na temelju bianco ostavki vijećnika, zatražila i dobila stručno mišljenje Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

U tom mišljenju, kazao je Palarić, potvrđen je načelan stav Vlade da mandat pripada vijećniku, da mu se ne može oduzeti mimo njegove volje.

Vlada je, dodao je, razmatrala to mišljenje, a premijer Ivo Sanader inzistirao da Vlada i po tom pitanju bude principijelna te da neće održati predstavnička tijela u kojima se utvrdilo da su bianco ostavke bile temelj za formiranje vlasti.

Palarić je ocijenio da će navedene mjere, uz predložene zakonske izmjene, ubuduće spriječiti slučajeve da netko u ime, a mimo volje vijećnika raspolaže mandatima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da bi Vlada već danas ili na sutrašnjoj sjednici mogla naložiti raspuštanje Gradskog vijeća Velike Gorice te skupština Požeško-slavonske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Sabor je nastavio prošloga tjedna započetu pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙