FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija slavi Mozarta

BEČ/ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Austrija u petak brojnimmanifestacijama obilježava 250. godišnjicu od rođenja jednog odnajpoznatijih skladatelja svih vremena Wolfganga Amadeusa Mozarta, agradovi Salzburg i Beč pretvoreni su u veliku pozornicu Mozartoveglazbe.
BEČ/ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Austrija u petak brojnim manifestacijama obilježava 250. godišnjicu od rođenja jednog od najpoznatijih skladatelja svih vremena Wolfganga Amadeusa Mozarta, a gradovi Salzburg i Beč pretvoreni su u veliku pozornicu Mozartove glazbe.

Salzburg, grad u kojem je Mozart 1756. rođen, u znaku je konferencije pod nazivom "Zvuk Europe: varijacije, mašta, buduće upravljanje Europom" koja je okupila austrijski državni vrh, tristotinjak visokih dužnosnika država članica Europske unije (EU) kao i Europske komisije (EK), na zajedničkoj raspravi o budućnosti Europe, europskoj krizi, ciljevima i očekivanjima. Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel rekao je u petak u uvodnom izlaganju kako "Europa ne smije biti samo čisto gospodarska ideja, nego nešto više. Mora pronaći kulturni identitet, definirati jasne ciljeve što nas drži zajedno". U Salzburgu je otvorena i multimedijalna izložba pod naslovom 'Viva Mozart', koja je koštala 1,8 milijuna eura i koja bi trebala rasvijetliti neke od nepoznanica iz Mozartova burnog, plodonosnog i zagonetnog života.

Beč, u kojemu je Mozart proveo 10 najproduktivnijih godina, od petka je velika pozornica na kojoj će se održati više od 100 koncertnih, filmskih, opernih, likovnih i drugih priredbi. U petak navečer biti će otvoren i muzej, tzv. Figarova kuća. Izložbeni eksponati, originalne partiture, odjeća, stol za kojim je genij napisao operu Figarov pir, vode u zagonetni i još uvijek nedovoljno istraženi svijet glazbenog genija.

Programi austrijskog radija i televizije u petak su potpuno u znaku Mozartove glazbe i izravnih prijenosa koncerata - Bečkih simfoničara i Bečkih dječaka pjevača, kojima će ravnati maestro Bertrand de Billy, u bečkoj katedrali Sv. Stjepana, kao i koncerta Bečkih filharmoničara, pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija, u velikoj svečanoj dvorani u Salzburgu.

"Sve je Mozart - i samo ime Mozart donijet će bečkim hotelijerima, gastronomskim objektima i suvenirnicama veliku zaradu kako se procjenjuje na oko 72 milijuna eura. Očekujemo da će u Mozartovoj godini Beč ostvariti dodatnih 300.000 noćenja te da će svaki gost za hotel, restoran i ostalo potrošiti najmanje 240 eura", kazala je predsjednica bečke gospodarske komore Brigitte Jank dodajući kako se očekuje da će bečko gospodarstvo zaraditi dodatnih 72 milijuna eura.

I slavni talijanski dirigent Riccardo Muti, koji će u petak ravnati koncertom bečkih filharmoničara, u svom je komentaru dao rezime proslave 250. obljetnice Mozartova rođenja: "Vjerujem u mnoge putove koji vode istini o Mozartu. Ove godine neki će prvi put čuti za Mozarta, a drugi će dobro zaraditi - i Mozartova kugla se dobro prodaje".

I HRVATSKA SLAVI MOZARTA

U Zagrebu je u povodu 250. obljetnice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga održan prigodni koncert koji je organizirala Hrvatska glazbena mladež. Simfoničari HRT-a, pod ravnanjem Mladena Tarbuka, u prepunoj Dvorani izvodili su arije iz Mozartove opere Figarov pir, a protagonisti su bili Alen Ruško, Martina Gojčeta Silić i Marija Kuhar. Osim tih vrsnih glazbenika, događaj su upotpunili i plesači polaznici Škole za ritmiku i ples "Ane Maletić" u koreografiji Jasne Tarbuk. Osim članova Hrvatske glazbene mladeži iz Zagreba, današnjem glazbenom događaju nazočni su bili i članovi Hrvatske glazbene mladeži iz 12 hrvatskih gradova.

Predsjednica Hrvatske glazbene mladeži Naima Balić na početku koncerta zahvalila je nazočnima te naglasila da se ovim koncertom Hrvatska glazbena mladež pridružuje proslavi današnjeg 250. rođendana W. A. Mozarta, koji se obilježava diljem Europe i svijeta.

Glavni grad Hrvatske obilježit će u petak navečer 250. godišnjicu rođenja glazbenoga genija i predavanjem o Wolfgangu Amadeusu Mozartu akademika Ante Stamaća. Opera zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta izvest će svečanu predstavu opere "Čarobna frula" pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića i u režiji Georgija Para. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog će Zagrebačka filharmonija održati koncert pod ravnanjem austrijskog dirigenta Ralfa Weikerta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙