FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bibinje: o projektu premještanja pruge iz mjesta

BIBINJE, 27. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatske željeznice premjestit ćeprugu iz Bibinja kod Zadra i taj će projekt biti uvršten u strategijurazvoja željezničke mreže koju će Sabor donijeti ove godine, rečeno jedanas nakon sastanka predstavnika lokalne vlasti, Ministarstva prometai Hrvatskih željeznica u Bibinju.
BIBINJE, 27. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatske željeznice premjestit će prugu iz Bibinja kod Zadra i taj će projekt biti uvršten u strategiju razvoja željezničke mreže koju će Sabor donijeti ove godine, rečeno je danas nakon sastanka predstavnika lokalne vlasti, Ministarstva prometa i Hrvatskih željeznica u Bibinju.

Riječ je o petnaestak kilometara pruge koja prolazi kroz središte toga mjesta i uvelike koči njegov razvoj, rečeno je nakon sastanka na kojem su bili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, državni tajnik Ministarstva Zdravko Livaković, glavni direktor Hrvatskih željeznica Davor Kobak, zadarski župan Ivo Grbić, zadarski gradonačelnik dr. Živko Kolega i općinski načelnik Bibinja Niko Šimunić.

Ministar Kalmeta je istaknuo da je taj zajednički projekt općine Bibinja, grada Zadra, Zadarske županije, HŽ-a i Ministarstva počeo još 1999. kad je razmatran u strategiji prometnog razvitka države te da se sada počinje provoditi, a glavni direktor HŽ-a Davor Kobak je najavio da će već idući tjedan projektanti HŽ-a doći u Bibinje i početi pripremati projektnu dokumentaciju.

Trasa kojom će premještena pruga prolaziti još nije određena, a svakako će joj polazište biti od Debeljaka, a odatle će prolaziti sjevernom ili južnom stranom brda Križa ponad Bibinja te će se tunelom spuštati u zadarsku teretnu luku Gaženicu.

Pruga kroz Bibinje prošla je kad je 1967. izgrađena i to je bila velika nepravda učinjena mještanima Bibinja, kazao je Kalmeta i dodao da bi pruga trebala biti premještena u idućih pet godina.

Glavni direktor HŽ-a Davor Kobak rekao je da HŽ u potpunosti podupire projekt, ocijenivši da će pruga tek kad se premjesti biti čimbenik razvoja Bibinja i Zadra. Dodao je da će se projektanti HŽ-a odlučiti za jednu od varijanti buduće trase.

Čelnici HŽ-a još ne mogu precizirati koliko će stajati premještanje pruge. U svakom slučaju, rečeno je, 1,5 milijuna eura stajat će kilometar trase, a najmanje osam milijuna eura gradnja tunela. Osim toga bit će izgrađen vijadukt, pa je teško reći hoće li cijeli projekt stajati 80 ili 100 milijuna eura, čulo se na današnjem sastanku u Bibinju.

Premještanje su poduprli župan Ivo Grbić i zadarski gradonačelnik Živko Kolega, rekavši da je taj projekt uvršten u prostorne planove.

Općinski načelnik Niko Šimunić izjavio je da je to povijesni dan za mještane Bibinja. Ne će nam biti teško čekati još četiri, pet ili sedam godina kad smo prugu trpjeli gotovo 40 godina, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙