FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: Regionalna zona slobodne trgovine za olakšavanje trgovine u regiji

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Cilj stvaranja regionalne zoneslobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenihProcesom stabilizacije i pridruživanja što je u petak u Bruxellesupredložila Europska komisija, samo je poticanje i olakšavanje trgovinemeđu zemljama u regiji, izjavio je u petak šef Delegacije EK-a uHrvatskoj Vincent Degert.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Cilj stvaranja regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja što je u petak u Bruxellesu predložila Europska komisija, samo je poticanje i olakšavanje trgovine među zemljama u regiji, izjavio je u petak šef Delegacije EK-a u Hrvatskoj Vincent Degert.

"Europska orijentacija Hrvatske vrlo je jasna. Hrvatska je usmjerena na europsko tržište, ali ona posluje i sa svim zemljama u regiji i zato je važno olakšati trgovinu s ostalim zemljama i umjesto niza sporazuma s različitim pravilima, uvjetima i tradicijom sada bi imala jedan sporazum o slobodnoj trgovini s jednostavnim pravilima", rekao je Degert predstavljajući dokument EK-a "Zapadni Balkan na putu prema EU-u: konsolidiranje stabilnosti i poticanje napretka" usvojen u petak u Bruxellesu.

Degert je posebno naglasio da je ovaj dokument važan za Hrvatsku jer će joj ojačati trgovinu sa zemljama u regiji. "Jedan sporazum slobodnoj trgovini između svih zemalja regije zamijenio bi postojeća 31 bilateralna sporazuma. To bi značajno olakšalo trgovinu u regiji", naglasio je šef Delegacije EK-a u Zagrebu.

Degert je također rekao kako misli da to nije iznenađenje za hrvatsku Vladu jer se o tome već razgovaralo dok je Hrvatska bila obuhvaćena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef Delegacije Europske komisije rekao je da će ovaj dokument poslužiti kao priprema za sastanak ministara vanjskih poslova EU i zemalja zapadnog Balkana u organizaciji Austrije koja predsjeda EU-om.

Postoji nekoliko ključnih pitanja na koje se treba usmjeriti pozornost šefova vlada i država prije tog sastanka, poput rješavanja statusa Kosova, provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore i ustavnih pitanja u Bosni i Hercegovini, rekao je Degert.

Europska komisija predložila je u tom dokumentu u petak stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. U istom dokumentu Komisija predlaže promicanje trgovine, ekonomskog razvoja, kretanja osoba, obrazovanja, istraživački rad, regionalnu suradnju i dijalog s civilnim društvom na zapadnom Balkanu kao dio strategije EU u cilju integracije ljudi regije u glavne europske tokove.

Ono što je važno u ovom dokumentu za Hrvatsku i Makedoniju, rekao je Degert, jest odobravanje europskog podijetla za njihove proizvode.

Svi proizvodi proizvedeni u Hrvatskoj i Makedoniji dobili bi oznaku europskog podrijetla i mogli bi ići na europsko tržište bez ikakvih ograničenja, dodao je.

Degert je kazao da se ovim dokumentom najavljuje uspostavu fonda za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, u vrijednosti 60 milijuna eura, zatim uključivanje zemalja iz regije u Lisabonsku strategiju.

Osim toga, reako je šef misije EK-a, tu je i pitanje viza koje se ne odnosi na Hrvatsku nego na ostale zemlje iz regije čiji građani trebaju vizu za putovanje u zemlje EU-a.

Degert je najavio posjet Zagrebu predsjednika Komisije Jose Manuela Barrosa i šefa pregovaračkog tima s Hrvatskom Michela Leeja i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za 15. i 16. veljače. Oni će posjetom Zagrebu započeti obilazak zemalja u regiji, a započinjanjem turneje u Hrvatskoj pokazuju koliko Hrvatska dobro stoji, kazao je Degert.

"Što se tiče Hrvatske ona je u vrlo dobrom položaju. Pregovori s Hrvatskom su u tijeku i razvijaju se vrlo pozitivno", istaknuo je Degert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙