FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas obećava uspjeh, Fatah prosvjeduje

ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Vođa Hamasa u egzilu Haled Mechaalobećao je u subotu na konferenciji za novinare u Damasku da će Hamasuspjeti u politici i reformama kao što je uspio i u otporu izraelskojokupaciji, dok pristaše Fataha, nezadovoljni Hamasovom pobjedom,prosvjeduju diljem palestinskih područja protiv vlastitog vodstva,prenose svjetske agencije.
ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Vođa Hamasa u egzilu Haled Mechaal obećao je u subotu na konferenciji za novinare u Damasku da će Hamas uspjeti u politici i reformama kao što je uspio i u otporu izraelskoj okupaciji, dok pristaše Fataha, nezadovoljni Hamasovom pobjedom, prosvjeduju diljem palestinskih područja protiv vlastitog vodstva, prenose svjetske agencije.

"Oni koji računaju na naš neuspjeh varaju se. Uspjeli smo u otporu, uspjet ćemo i u politici, reformama i promjenama", rekao je Mechaal nakon premoćne pobjede svojeg radikalnog pokreta na palestinskim izborima u srijedu.

Mechaal je ponovio da je Hamas spreman oformiti vladu sa svim palestinskim frakcijama, uključujući poraženi Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

"Želimo partnerstvo. Pružamo ruku Fatahu, trebamo jedni druge" i moramo raditi zajedno "u interesu palestinskog naroda", rekao je.

Kao Hamasove prioritete istaknuo je reforme u palestinskom političkom sustavu, reorganizaciju "palestinske kuće" i "zaštitu otpora te zbijanje redova" oko tog cilja.

Kazao je također da je Hamas spreman okupiti sve oružane frakcije, uključujući svoje oružano krilo, u vojsku koja će braniti palestinski narod.

Upitan hoće li Hamas unijeti izmjene u svoju povelju u kojoj poziva na uništenje Izraela, Mechaal je odgovorio da Hamas "neće priznati izraelsku okupaciju, no realan je i zna da se stvari rade postupno".

Hamas je na izborima osvojio 76 zastupničkih mjesta od ukupno 132, dok je stranka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa dobila 43 mandata.

Zabrinuta razvojem situacije međunarodna zajednica pozvala je Hamas da se razoruža i odrekne nasilja želi li zadržati međunarodnu pomoć.

Visoki dužnosnik Hamasa iz Gaze Ismail Haniyeh zahtjeve je u subotu odbacio poručivši da Hamas neće popustiti pod ucjenama.

"Strana pomoć ne može biti mač nad glavama palestinskog naroda i neće biti materijal za ucjenu našeg naroda, Hamasa i otpora", rekao je.

Haniyeh je naglasio da će Hamas zadržati oružje i nastaviti pružati otpor izraelskoj okupaciji.

Radikalni pokret Islamski Džihad u subotu je objavio kako ozbiljno razmišlja pridružiti se Hamasovoj vladi koja se odupire izraelskoj okupaciji.

Viši dužnosnik Islamskog Džihada Nafez Azzam izjavio je u pojasu Gaze kako njegov pokret odbija pridruživanje bilo kojoj palestinskoj vladi koja svoj program zasniva na načelima mirovnog sporazuma iz Osla i predviđa pregovore s Izraelom. "Međutim, ako nova palestinska vlada zadrži načelo nastavka oružane borbe protiv Izraela, mislim da je stigao pravi trenutak da ozbiljno razmotrimo da im se pridružimo", rekao je Azzam.

Nezadovoljni Hamasovom pobjedom, gotovo 3.000 aktivista Fataha prosvjedovalo je u subotu u Nablusu zajedno s 80 naoružanih pripadnika Brigada mučenika al-Aqse protiv vodstva pokreta, a niz prosvjeda održan je i u pojasu Gaze.

Prosvjednici su pucajući u zrak tražili ostavku Središnjeg odbora Fataha i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa te izražavali protivljenje sudjelovanju Fataha u Hamasovoj vladi.

Skupine prosvjednika kojima su se pridružili i policajci zauzele su i zgrade palestinskog parlamenta na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Izvješća o žrtvama još nema, no u noći s petka na subotu na jugu pojasa Gaze ozlijeđeno je devetero ljudi, uključujući petoricu pripadnika palestinskih snaga sigurnosti.

Frakcija Fatahovih Brigada mučenika al-Akse iz Nablusa objavila je pak da nakon Fatahovog izbornog neuspjeha više ne namjerava poštovati prekid vatre s Izraelom.

"Prekid vatre više nas ne obvezuje. Naši meci bit će usmjereni na Izrael i korumpirane članova Fataha", rekao je mjesni vođa brigada Ala Sanakreh, dodajući da to stajalište dijele sve skupine na Zapadnoj obali.

Nije poznato koliko ogranaka brigada podržava tu odluku.

U svjetlu velikog nezadovoljstva naroda palestinskim vlastima, visoki dužnosnik Fataha Mohammed Dahlan poručio je da "baza" stranke i njezini "kadrovi" ostaju vjerni Abasu.

"Abu Mazena izabrao je narod i on mora završiti svoj mandat. On je taj koji će okončati krizu", rekao je.

O rezultatima palestinskih izbora u subotu su telefonom razgovarali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov izraelski kolega Tzipi Livni.

Poručili su da svi sudionici izbornog procesa moraju poštivati načela mirnog rješenja krize, definirana međunarodnim mirovnim planom, te istaknuli da osnivanje neovisne palestinske države podrazumijeva odricanje od nasilja i terora, razoružanje ilegalnih oružanih skupina i priznanje prava na postojanje Izraela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙