FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Zvuk Europe" u Salzburgu

SALZBURG, 28. siječnja 2006. (Hina) - Europski političari kojisudjeluju u radu međunarodne konferencije "Zvuk Europe" u Salzburgu, usubotu su se tijekom završne diskusije složili da se ujedinjena Europamora aktivno uhvatiti u koštac s izazovima globalizacije, a proširenjesame Europe treba nastaviti.
SALZBURG, 28. siječnja 2006. (Hina) - Europski političari koji sudjeluju u radu međunarodne konferencije "Zvuk Europe" u Salzburgu, u subotu su se tijekom završne diskusije složili da se ujedinjena Europa mora aktivno uhvatiti u koštac s izazovima globalizacije, a proširenje same Europe treba nastaviti.

"Mi smo stručnjaci za globalizaciju", naglasio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso podsjećajući da je Unija u proteklih nekoliko desetljeća uspjela mirno i bez nasilja integrirati 25 država. "Sposobni smo oblikovati taj novi svijet koji nastaje", rekao je Barroso istaknuvši kako je "očito" da pojedine države EU-a više ne mogu pregovarati sa Sjedinjenim Državama, Indijom ili Rusijom na istoj razini nego im zato treba Unija.

Konferencija "Zvuk Europe" u Salzburgu je okupila oko 300 uglednika iz političkog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog života država članica Europske unije, a održava se u povodu 250. godišnjice od rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta i prva je velika manifestacija u sklopu austrijskog predsjedanja Europskom unijom.

U raspravi o budućnosti Europe zaključeno je da se europsko proširenje mora nastaviti, pogotovo na srednjeeuropske države koje su "srce Europe".

"Prije više od 15 godina države srednje i istočne Europe nisu bile slobodne, danas moramo biti zadovoljni postupnim napretkom kojeg postižu te države", rekao je predsjednik EK Jose Manuel Barroso, istaknuvši da će proširenje EU i liberalizacija gospodarstva poduprijeti gospodarski razvitak.

Francuski premijer Dominique de Villepin zauzeo se za europske perspektive, kako je rekao, "država na Balkanu koje Francuska ohrabruje, ali svaka država mora prihvatiti i provesti europske standarde i kriterije".

Austrijski predsjednik Heinz Fischer također se zauzeo za proširenje EU, kako je kazao, "za europsko ujedinjenje onoga što pripada zajedno".

Govoreći o gospodarskim, institucionalnim i kulturnim problemima Europe, Barroso je istaknuo rastuću nezaposlenost i strah građana o daljnjeg tonjenja u recesiju.

Matti Vanhanen, premijer Finske, buduće predsjedateljice EU nakon Austrije, smatra da je potrebno više političke volje za donošenje odluka od zajedničkog interesa, posebice jačanje gospodarskog razvitka, sigurnosti građana i pozicije Europske unije u svijetu.

Istaknuti austrijski konzervativni političar i bivši europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler zatražio je kao sredstvo protiv deficita demokracije u Europi stvaranje "europske demokratske platforme" na kojoj bi građani mogli diskutirati o europskim problemima.

Koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek kritizirao je manjak samosvijesti Europljana. "Kad Amerikanci misle na svoju naciju, stavljaju ruku na srce. Kad Europljani misle o sebi, rukom se hvataju za glavu. To treba promijeniti", rekao je Busek.

U raspravi o budućnosti Europe i europskoj krizi, koju je izravno prenosila Austrijska radiotelevizija (ORF), domaćin konferencije austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel zauzeo se za "više europskog samopouzdanja" u globalnoj konkurenciji. Europa je svjetski prvak u izvozu iako naš mali kontinent gotovo da nema sirovina. "Naša je glavna sirovina mozak", rekao je Schuessel i zauzeo se za investicije u obrazovanje, znanost i istraživanja. Schuessel je također kritizirao da se Europljani preslabo poznaju. Austrijski kancelar izrazio je također duboko uvjerenje daa postoji specifičan europski model života, "posve drugačiji nego u drugim dijelovima svijeta". Kao konkretna obilježja europskog modela naveo je jezičnu raznolikost, brigu za zaštitu okoliša i težnju za socijalnom pravdom.

"Europa je više no ikada potrebna svijetu i svojim građanima", zaključio je Schuessel i pozvao da se nastavi dosljedno raditi na daljnjoj izgradnji Europe, ali "ne frazama nego djelima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙