FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trend-ciklus: godišnji rast industrijske proizvodnje 5,6 posto

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Industrijska proizvodnja uHrvatskoj je u prosincu 2005. bila veća za 0,6 posto u odnosu naprethodni mjesec, dok je prema prosincu godine prije zabilježen rastod 6,6 posto, desezonirani su podatci koje je objavio Državni zavod zastatistiku (DZS).
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je u prosincu 2005. bila veća za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema prosincu godine prije zabilježen rast od 6,6 posto, desezonirani su podatci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Industrijska proizvodnja u 2005. u usporedbi s proizvodnjom iz 2004., očišćena od slučajnih utjecaja, veća je za 5,6 posto, dok stvarni rast industrijske proizvodnje u tom razdoblju iznosi 5,1 posto. Razlika između stope izračunate iz trend-ciklusa (5,6 posto) i stvarne stope rasta industrijske proizvodnje (5,1 posto) iznosi 0,5 posto, a posljedica je, pojašnjavaju u DZS-u, većeg broja radnih dana u 2004. godini koja je bila prijestupna godina.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u prosincu 2005. u usporedbi s prethodnim mjesecom u prerađivačkoj je industriji zabilježen rast proizvodnje od 0,7 posto kao i u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom. Proizvodnja u rudarstvu i vađenjuu smanjena je pak za 0,5 posto.

U odnosu na prosinac 2004. pak industrijska je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u prosincu lani povećana za 7,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 5,6 posto, dok je u u rudarstvu i vađenju smanjena za jedan posto.

Usporedba 2005. s 2004. (prosječna verižna godišnja stopa promjene) pokazuje rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 7 posto. Istodobno, proizvodnja u rudarstvu i vađenju smanjena je za 2,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, za 0,6 posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙